Balog Zoltán levélben sajnálkozik, hogy milyen nehéz lehet a híveknek elviselni mindazt, ami személyén keresztül az egyháza felé árad

egyház
február 23., 19:51

Nem nagyon változott a véleménye a saját maga által felkarolt kegyelmi ügyről Balog Zoltánnak. Legalábbis ezt lehet kiolvasni abból a levélből, amit a püspök református „szolgatársainak” írt, és a hvg idéz belőle.

Balog azzal kezdi, hogy milyen nehéz lehet a református híveknek „elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, közvélemény egy része felől árad személyemen keresztül egyházunk felé”. De saját maga miatt is sajnálkozik:

„Nekem sem könnyű, hiszen valamilyen módon ott vagyok ennek a hisztériakeltésnek az eredőjénél, még akkor is, ha valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina.”

Kitér azért a kegyelmi ügyre is.

„Végzetesnek bizonyuló hibám az volt, hogy nem voltam elég körültekintő. Hiszen, ha valakit pedofil bűncselekménnyel hoznak összefüggésbe, akkor a széles nyilvánosság előtt menthetetlen az ügy, még ha nem is pedofilként ítélték el” - írja, egyáltalán nem említve meg azt, hogy a lobbizásának köszönhetően elnöki kegyelmet kapó K. Endrét nem csupán pedofil bűncselekménnyel hozták összefüggésbe, hanem jogerős ítélet szerint egy pedofil igazgató visszaéléseit igyekezett eltusolni. Balog még miniszterként már 2012-ben kapott jelzést az ombudsmantól a bicskei gyerekotthonban történtekről, ennek ellenére ő javasolta a bicskei igazgató állami kitüntetését 2016-ban.

Annak ellenére, hogy információnk szerint Orbán Viktor is felelősnek tartotta a kegyelmi ügyben, Balog ragaszkodott az egyházi pozícióihoz. Végül múlt pénteken lemondott a református zsinat lelkészi elnökségéről, de megtartotta a püspöki pozícióját, ami miatt az egyházon belül is sokan bírálják. A hvg azt írja, hogy sokan elképzelhetőnek tartják, hogy Balog azon dolgozik, hogy lemondása utána ismét őt válasszák meg a református zsinat lelkészi elnökének.