Fico azt állítja, hogy néhány EU-tagország katonákat küldene Ukrajnába

háború
február 26., 15:18

Emmanuel Macron francia elnök meghívására várhatóan több mint 20 állam vezetője gyűlik össze Párizsban, hogy – a háború harmadik évébe lépve – megvitassák, hogyan lehet mozgósítani Európa termelési kapacitásait Ukrajna támogatására.

Robert Fico azt mondta, hogy a párizsi csúcs „megerősítése annak, hogy a Nyugat Ukrajnával kapcsolatos stratégiája teljesen megbukott”. A szlovák kormányfő vasárnap bejelentette, hogy a kormány a koalíciós pártokkal együtt összehívja a Szlovák Biztonsági Tanácsot a Párizsban tárgyalandó témák „dermesztő” jellege miatt.

Fico egy videóban azt állította, hogy a Nyugat „a feszültség totális eszkalációja és Ukrajna további korlátlan katonai és pénzügyi támogatása mellett döntött”. Azt mondta, több NATO- és EU-tagország fontolgatja katonáinak Ukrajnába küldését kétoldalú megállapodás alapján. Fico azt mondta, Párizsba utazik egy „harci találkozóra”, hogy „megakadályozza a szlovák katonák közvetlen részvételét az ukrajnai háborúban”.

Robert Fico a Karmelitában 2024. január 16-án.
photo_camera Robert Fico a Karmelitában 2024. január 16-án. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Ellenzékiek és biztonsági szakértők arra figyelmeztettek, hogy a szlovák kormányfő összeesküvés-elméleteket terjeszt, és az orosz propagandát visszhangozza, és Fico megjegyzéseit az orosz propaganda is felkapta. (Euractiv)