Nyilatkozatháborút indított a horvát külügyminiszter azzal, hogy Oroszország szatellitjének nevezte Vučić szerb elnököt

külföld
február 26., 10:50

Gordan Grlić-Radman horvát külügyminiszter szombaton az N1 televíziónak azt mondta, Aleksandar Vučićnak el kell döntenie, hogy Oroszország vagy az EU oldalán áll, mert „lehetetlen és kényelmetlen egyszerre két széken ülni”, írja a Politico.

photo_camera Gordan Grlić-Radman horvát külügyminiszter Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu via AFP

A külügyminiszter Oroszország szatellitjének nevezte a szerb elnököt, utalva arra, hogy Szerbia erősen függ az oroszoktól. „Nem fogjuk megengedni, hogy Putyin befolyást szerezzen a Nyugat-Balkánon” – mondta Grlić-Radman.

Vučić nem hagyta szó nélkül a horvát miniszter megszólalását, azt mondta, Grlić-Radman „nemcsak brutálisan beavatkozik Szerbia belügyeibe, hanem szokása szerint hazudik, sértegeti a szerb népet és fenyegeti Szerbia polgárait”. Ő soha senkinek nem volt a szolgája, mondta a szerb elnök, ami szerinte Grlić-Radmanról nem mondható el.

photo_camera Aleksandar Vučić szerb elnök Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu Agency via AFP

Szerbia külügyminisztériuma elfogadhatatlannak nevezte Grlić-Radman megjegyzéseit, azok szerintük a „Szerb Köztársasággal és a szerb néppel szembeni gyűlölködő légkör kiépítésének további folytatását jelentik, és sértik a régió békéjének és stabilitásának előmozdítására irányuló közös politikát”.

Annak fényében érdekes a horvát külügyminiszter megszólalása, hogy Zoran Milanović elnök, aki korábban Európa végbelének nevezett minket, erősen oroszpárti, azt mondja a háborúról, amit Orbán vagy Vucic.