A francia kormány szerint a nyugati csapatok ukrajnai jelenléte nem jelentené „a hadviselés küszöbének” átlépését

háború
február 27., 16:09

A nyugati csapatok ukrajnai jelenléte nem jelentené „a hadviselés küszöbének” átlépését – mondta a francia külügyminiszter, pontosítva ezzel Emmanuel Macron államfő heves vitát kiváltó kijelentését arról, hogy lehetséges-e csapatokat küldeni egy hadban álló országba.

Oroszország agressziójával szemben a Nyugatnak „új lépéseket kell fontolóra vennie Ukrajna támogatására” – erősítette meg Stéphane Séjourné külügyminiszter Macron előző esti javaslatát, példaként említve olyan műveleteket, mint az aknamentesítés, a kibertér védelme vagy „fegyverek előállítására ukrán területen”. „Ezek közül néhány akció megköveteli az ukrán területen való jelenlétet anélkül, hogy átlépnénk a hadviselés küszöbét” – mondta a francia diplomácia vezetője.

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Párizsban február 12-én.
photo_camera Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Párizsban február 12-én. Fotó: Sarah Meyssonnier/AFP

Francia diplomaták azt mondták, Macron ötlete az volt, hogy vitát szítson a témában, de erre vonatkozóan nincsenek konkrét tervek. A kijelentése viszont egy sor választ váltott ki a szövetségesektől, mondván, nem áll szándékukban csapatokat küldeni Ukrajnába.

Freiburgi sajtótájékoztatóján Olaf Scholz német kancellár azt mondta, az európai országok és a NATO-tagállamok egyetlen katonát sem küldenek Ukrajnába. Scholz azt mondta, hogy „amit már a konfliktus elején lefektettünk, az továbbra is érvényes, vagyis Ukrajna területén nem lesznek olyan szárazföldi csapatok, nem lesznek olyan katonák, akiket európai vagy NATO-tagállamok küldtek oda”, és ebben a kérdésben nagy az egyhangúság. (Reuters, MTI)