Jogerősen életfogytiglanra ítélték a férfit, aki egy veszprémi üzemben halálra késelte a kolléganőjét

bűnügy
február 27., 13:52

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki megölte a kolléganőjét egy veszprémi üzemben.

A férfi legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételesen szabadságra. A döntéssel a táblabíróság részben helyben hagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék határozatát, a feltételes szabadságra bocsátás időtartamát csökkentette 15 évvel.

Visszautasította, megölte

A tényállás szerint a vádlott és a sértett egy veszprémi üzemben dolgoztak. A férfi, aki a szabadidejében véres videójátékokkal játszott, vonzalmat érzett a nő iránt, de megszólítani nem merte.

A férfi 2022. május 21-én a sértettel együtt éjszakai műszakban dolgozott, de harmadik napja nem aludt, nem evett, és közel 30 doboz energiaitalt ivott meg.

A munkaidő leteltével a férfi követte a férjezett, kisgyerekes sértettet a női öltözőbe, ahol szexuális ajánlatot tett. A nő visszautasította, a férfi pedig dühös lett, elővette a hátizsákjából a kését, és hasba szúrta a nőt. A nő elesett, a vádlott tovább szurkálta a felsőtestén. A sértett segélykiáltásaira két ember ért az öltözőbe, akik felszólították a férfit, hogy ne csináljon semmit, de a vádlott elindult feléjük, ezért támadástól tartva elfutottak segítséget kérni.

A megszurkált nő a helyszínen meghalt. A vádlott elmenekült, de fél órán belül elfogták.

A másodfokú bíróság indoklása szerint a vádlott többszörösen minősülő emberölést követett el olyan ember ellen, aki arra semmilyen okot nem adott. Az elkövetés orvtámadás jellegű volt, mert a vádlott és a sértett korábban nem is beszélt egymással.

25 év után engedhetik szabadon

Emiatt indokolt volt az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása, de a feltételes szabadlábra bocsátás idejének maximális, 40 évben történő meghatározása a bírói gyakorlatot figyelembe véve eltúlzottan súlyos – a táblabíróság sajtószóvivője.

Börtönzárka a kémlelőnyíláson keresztül a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai épületében.
photo_camera Börtönzárka a kémlelőnyíláson keresztül a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai épületében. Illusztráció: Beliczay László/MTI

Ilyen jogkövetkezményt a bíróságok csak egyes minősítő körülmények, így a több emberen elkövetés emberölés vagy a különös visszaesés esetén szabnak ki.

A bíróság figyelembe vette a férfi büntetlen előéletét és az elkövetéskori fiatal felnőtt korát, így a büntetési célok eléréséhez elegendőnek ítélte a feltételes szabadságra bocsátás 25 év elteltével történő vizsgálatát.