18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Meghalt az amerikai katona, aki felgyújtotta magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt

külföld
február 27., 07:12

Meghalt az amerikai katona, aki vasárnap délben felgyújtotta magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt. A huszonöt éves Aaron Bushnell a Twitch-en élőben közvetítette akcióját.

Bushnell előzetesen több riportert és híroldalt is tájékoztatott a tervéről emailben. A levelet az Atlanta Community Press Collective is megkapta, akik másolatot küldtek róla a BBC-nek. A közösségi oldalakat bejárta egy - nem igazolt hitelességű - videó, amin a férfi először igazolja magát, elmondja, hogy „soha többé nem lesz bűnrészes a népirtásban” és azt, hogy mire készül.

A felvételen látszik, ahogy Bushnell valamilyen folyadékot önt magára, majd ellepik a lángok és kiabálni kezd:

„szabad Palesztinát!”.

A Stars and Stripes nevű katonai lap szerint Bushnell magas rangú repülőtiszt volt. Linkedin-profilja alapján 2020 novemberében végzett az amerikai légierő alapkiképzésén, idővel mérnöki pályára készült. Decemberben egy tüntető gyújtotta fel magát Georgia államban az izraeli konzulátus előtt, a helyszínen egy palesztin zászlót is találtak.

Izrael a Hamász terrortámadása után indított háborút a Gázai övezetben, ami február közepéig legalább harmincezer palesztin és izraeli áldozatot követelt. Az izraeli krízisközpont-szövetség, az ARCCI múlt heti jelentése szerint a Hamász beszivárgó fegyveresei október hetedikén előre kitervelten, szisztematikusan, brutálisan megerőszakolták és megkínozták az elfogott izraeli civileket, több esetben a szeretteik szeme láttára.

link Forrás

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének friss jelentése szerint februárban ötven százalékkal csökkent a Gázába érkező humanitárius segélyek száma a januárihoz képest. Philippe Lazzarini emberi jogi biztos szerint a határok rendszeres lezárása; a katonai műveletek következtében a biztonság és a politikai akarat hiánya miatt legalább kétmillió ember van kitéve éhezésnek és létbizonytalanságnak a területen.

Október óta a palesztin civil áldozatokra hivatkozva egyre több európai politikus és nemzetközi segélyszervezet latolgatja a gázai válaszcsapás jogosultságát, legalábbis arányosságát, és követel tűzszünetet Izraeltől humanitárius megfontolásból. Az újabb túszalku már körvonalazódik Izrael és a Gázában gyakorlatilag egyeduralkodó Hamász között.

Szombaton Izrael-szerte tartottak tüntetéseket a háború miatt legtöbbet hibáztatott izraeli, Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen, hogy előrehozott választásokat és a túszok szabadon engedését követeljék.

(BBC, Guardian, Al Jazeera)