Orbánt kifütyülték, Ficót hazaküldték a tüntetők a visegrádi négyek csúcstalálkozóján

külföld
február 27., 12:42

Kifütyülték a tüntetők a visegrádi négyek két oroszbarátnak tartott miniszterelnökét, Orbán Viktort és Robert Ficót a prágai Liechtenstein-palota előtt. A lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar miniszterelnök több mint egy év után először találkozott egymással kedden.

A Telex szerint az orosz–ukrán háború megítélésében és az Ukrajnának nyújtott támogatások kérdésében éles törésvonalak alakultak ki köztük. A lap tudósítója azt írja, a csúcstalálkozó előtt körülbelül ötven cseh aktivista európai uniós és ukrán zászlókat lengetett, Ficónak és Orbánnak üzenő molinókat feszítettek ki. A szlovák és magyar miniszterelnököt az egyik tábla szerint Putyin táskahordozóinak és kollaboránsoknak tekintik,

Ficót pedig egyenesen „hazaküldték” Moszkvába.

photo_camera Orbán Viktor érkezik Fotó: MICHAL CIZEK/AFP
photo_camera Robert Fico Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Az egyik tüntető szerint Magyarország már kiiratkozott a demokratikus országok sorából, a svédek NATO-csatlakozásának hosszú blokkolásával – amit másfél év után végül hétfőn ratifikált a parlament – nagy szívességet tett a putyini Oroszországnak.

Az októberben negyedszerre is kormányt alakító Fico gyorsan felvette az orbáni tempót. Először bejelentette, hogy berekeszti az ukrajnai katonai segélyeket - bár végül nem blokkolta az Ukrajnának nyújtott ötven milliárd eurós uniós támogatást -, visszatoloncolja a szlovák-magyar határon feltartóztatott menedékkérőket, leszámol a civil szervezetekkel és kizárja a kormányülésekről a kritikus sajtót.

November végén már nem volt hajlandó szóba állni négy általa liberálisnak bélyegzett, részben külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező médiummal, és bejelentette, hogy enyhébben büntetné a korrupciót és felszámolná a kényes ügyekkel foglalkozó speciális ügyészséget. Miközben odahaza épp leszámolt az igazságszolgáltatással, január közepén Fico Budapesten is járt, majd minden tőle telhetőt megtett, hogy ott tudjon lenni az Európai Tanács brüsszeli ülésén Orbán mellett.