Robert Fico kizárná az „ellenséges” sajtót a kormányülésekről

Média
2023 november 15., 19:31

Felülvizsgáltatja néhány sajtóorgánum belépési jogát a pozsonyi kormányhivatal épületébe a nemrég negyedszerre is kormányt alakító Robert Fico - aki maga mondta, hogy ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a bevándorlásról és a „gender-ügyről”, mint a magyar kormány.

Az ország újkori történelmében legtöbbször és legtöbb ideig kormányzó Fico szerint egyes médiumok

nyíltan ellenségesek, amiért gyűlöletet terjesztenek pártja, a Smer ellen.

A kitiltásban a Napunk (Denník N), a Markíza televízió, a Sme és az Aktuality lehet érintett. Hasonló intézkedés korábban a Smer vezette kormányok idején nem volt életben, az újságírók a magyar gyakorlattal ellentétben mindig szabadon beléphettek a kormányhivatal épületébe, a kormányülések előtt és után rendszeresen kérdezhették a kormány tagjait.

photo_camera Robert Fico Fotó: PETER LAZAR/AFP

Az érintett lapok újságírói hétfőn még bejutottak a szlovák kormányülésre, azóta pedig nem olyan volt alkalom, amiért odamentek volna - így nem tudni, már hatályos-e a médiumok kizárása.

Fico egyébként nem csak a háború, a bevándorlás és az LMBTQ+ közösségek elleni uszításban képvisel hasonló álláspontot, mint a magyar kormány: visszatérése után elsőként intézte el, hogy a helyi civil szervezetek szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális tevékenységet támogató két százalékos jövedelemadó-felajánlást inkább a szülőknek lehessen felajánlani - mondván, hogy „véget ért az időszak, amikor ebben az országban a civil szervezetek uralkodtak”.

(24.hu via Napunk)