A grúz elnök tragikusnak nevezte Navalnij halálát, míg Orbán sovinisztázott a grúz háború miatt

külföld
február 28., 13:58

„Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet. Aki a grúz–orosz háború idején patkányoknak nevezte a grúzokat, annak a tiszteletére mi nem állunk föl. Egyébként nyugodjon békében” – mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben ezzel indokolva, hogy miért nem álltak fel a kormánypárti képviselők, amikor Tordai Bence kérésére az ellenzékiek egy perces néma csenddel emlékeztek meg Alekszej Navalnijról.

Később megírtuk, hogy Orbán Viktor Navalnij nacionalista múltjára utalhatott. Navalnij 2008-ban támogatta azt a grúz háborút, amely során Oroszország hivatalosan azért támadta meg kaukázusi szomszédját, hogy véget vessen a grúz kormány állítólagos orosz nemzetiségűek ellen folytatott népirtásának. Navalnij 2023-ban bocsánatot kért a grúzoktól, amiért támogatta a háborút. Azt írta, hogy hibázott, mert nem értette rendesen a grúz politikát, ráadásul hirtelen felindulásból szólalt meg, nem sokkal azután, hogy egy barátja életét vesztette egy grúziai bombatámadásban.

Bár a hazai és a külföldön élő grúzok körében továbbra is ellentmondásos Navalnij megítélése, a grúz elnök, Salome Zourabichvili Navalnij halálára tragikus szituációként hivatkozott a Bloomberg Televisionnak adott interjújában.

Szerinte ha igaz, hogy Navalnijt megölték az oroszok a börtönben, akkor az katasztrofális és tragikus az emberi jogokra és a demokráciára nézve szerte a világon. Hozzátette, hogy ez csak azt bizonyítja, hogy milyen az orosz rezsim. Majd újra elmondta, hogy mindenki számára tragikus lenne, ha beigazolódna a gyanú.

link Forrás