Oroszország megvizsgálja a moldovai szakadárok kérését

külföld
február 28., 19:29

Megvizsgálják az illetékes szervek függetlenként körülbelül senki által el nem ismert Dnyeszter Menti Köztársaság (DMK) Oroszországhoz intézett felhívását, hogy védje meg a régiót, írta az orosz külügyminisztérium az MTI szerint. „A Dnyeszter menti lakosok, honfitársaink érdekeinek védelme az egyik prioritás” – írták.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Transznyisztria képviselőinek kongresszusa szerdán felhívást intézett az orosz parlament két házához, azt kérve, hogy tegyenek intézkedéseket védelmük érdekében a moldovai vezetés által bevezetett gazdasági blokád közepette. A képviselők az ENSZ és a Független Államok Közössége (FÁK) főtitkárához, valamint az Európai Parlament vezetőségéhez és más nemzetközi szervezetekhez fordultak annak érdekében, hogy akadályozzák meg a konfliktus kiéleződését Chisinau és Tiraszpol között.

Gazdasági blokádként az RBK orosz gazdasági lap szerint a január elsején életbe lépett vámkódexet értik, ami eltörölte Dnyeszter menti vállalatok vámkedvezményeit és becslések szerint éves szinten 12-30 millió dollárnyi kárt okozhat a DMK-nak.

Az orosz–ukrán háború alapjaiban írta át Transznyisztia létezésének keretrendszerét és perspektíváit, írtuk januári cikkünkben. Az elmúlt 30 évben senki sem gondolta volna, hogy lesz olyan pillanat, amikor Transznyisztriát az oroszok helyett Moldova és az Európai Unió felé vezethetik az érdekei. Ám két év háború után egyre élesebben merül fel a kérdés: a kialakult status quo fenntartható-e, vagy elérkezett a változások ideje.