Nem találja a helyét a Dnyeszter Menti Köztársaság, az ukrajnai háború sarokba szorította a moldovai szakadárokat

külföld
január 24., 19:04
  • Transznyisztria az elmúlt két évben beszorult Ukrajna és az „anyaország” közé.
  • Moldova úgy tesz és kommunikál, mintha a fő célja az lenne, hogy reintegrálja a régiót, csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy valóban jól járna ezzel.
  • Soha senki nem gondolta azelőtt, hogy egyszer eljöhet az idő, amikor a „Seriff Köztársaság” szívesen csatlakozna az Európai Unióhoz.
  • De erre sem érdemes mérget venni, hiszen a Transznyisztriát irányító Victor „Seriff” Gusan oligarcha érdekei sem egyértelműek.

A moldovai kormány kiszámolta, írja a NewsMaker című újság, hogy ha a Transznyisztria és partnerei közötti kereskedelmi forgalom pont akkora lenne 2024-ben, amekkora 2023-ban volt, az új vámszabályoknak köszönhetően a szakadár köztársaságban működő cégek 124,8 millió lejt fizetnének be a központi költségvetésbe. Ez 50 millióval több, mint amennyit az eddigi szabályozás alapján kellett leperkálniuk.

Az összegek, amikről szó van, nem horribilisak – 1 moldovai lej nagyjából 20 forint –, Moldovában, Európa egyik legszegényebb országában azonban egyrészt az sem kevés, ami innen annak látszik, másrészt a hivatkozott szabályok komoly vita tárgyát képezik a központi kormányzat és a Dnyeszter Menti Köztársaság (DMK) befolyásos emberei között. A moldovai reintegrációs iroda – ilyen is van – mindenesetre közölte: a befolyó pénzeket konkrétan a régió lakói számára folyósított szociális, egészségügyi és más ellátásokra fogják fordítani.

Ezt hozta a háború

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.