Szijjártó Péter szerint az ukrajnai háború nem a mi háborúnk, mi elégedettek vagyunk Oroszországgal, még ha „ennek kimondásához kell is ma némi bátorság Európában”

belföld
március 02., 13:41

Nagyot megy a törökországi Antalyában rendezett gazdasági fórumon Szijjártó Péter. A magyar külügyekért, külgazdaságért és meccsekre konzulok kivezényléséért felelős miniszter előbb kedélyesen elnevetgélt az ellenzéki Navalnij temetésének napján Lavrov orosz külügyminiszterrel, aztán üzbég, moldáv és panamai partnereivel lendült diplomáciai nagyüzembe, de az atombombát csak szombat délután dobta le.

Épp aznap ugyanis, amikor a KSH adatai alapján számolva kiderült, hogy két év alatt 564 milliárd forintot bukott Magyarország az oroszt gázon, Szijjártó miniszter nagyon elégedetten nyilatkozott az orosz-magyar energetikai együttműködés alakulásáról.

Aki megnézné a videót, itt megteheti, de kivettem belőle néhány karakteres mondást, amiből az is kiderül, hogy Szijjártó miniszter a parlamenti 133 bátor ember talán legbátrabbika.

  • A kormány nem hajlandó feláldozni Magyarország energiabiztonságát egy olyan háborúban, amely nem a mi háborúnk.
  • A kormány elégedett az energetikai együttműködéssel Oroszországgal, még ha „ennek kimondásához kell is ma némi bátorság Európában”.
  • Csalódnia kellett az EU-s energiaügyi tanácsban, mert azt hitte, legalább ott a „valóságról” lesz szó.
  • Az energiaellátáshoz infrastruktúra kell, „legalábbis amíg nem találják fel, hogyan lehet a földgázt vagy a kőolajat hátizsákban elszállítani”.
  • A kormány a diverzifikáción is dolgozik, de észszerű módon. Erre példaként hozta fel egyebek mellett, hogy Törökország már idén 275 millió köbméter földgázt fog szállítani Magyarországra.