A négy egyetem, ahol gyógyszerészképzés zajlik, közösen tiltakozik a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” ellen

Egészségügy
március 05., 19:31

Az országban négy egyetemen zajlik gyógyszerészképzés, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem dékánjai közös állásfoglalásban tiltakoztak a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” terve ellen – írta meg a HVG.

Február elején jelent meg a Magyar Közlönyben az a belügyminisztériumi rendelet, ami alapján májustól pár kivételtől eltekintve nem kell személyesen jelen lennie gyógyszerésznek a fiókgyógyszertárak nyitvatartási idejében, elég, ha 15 percen belül valamilyen telekommunikációs csatornán elérhető, és így bevonhatóvá válik a gyógyszertári feladatokba.

Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én.
photo_camera Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én. Illusztráció: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség által közösen kidolgozott helyes gyógyszertári gyakorlat alapelvei szerint is fontos szakmai szerepük van a gyógyszerészeknek a biztonságos és hatékony gyógyszerellátás elősegítésében. A közlemény szerint az egészségügy és gyógyszerügy két legmeghatározóbb szervezete által jegyzett nemzetközi irányelv hat alapelve közül az első, hogy a gyógyszerész előzetes időpont-egyeztetés nélkül azonnal elérhető legyen a betegeknek.

Felhívják a figyelmet a gyógyszerész-kompetenciák fejlesztésére meg a képzési kapacitások bővítésére, és sürgetik új szakmai koncepció kidolgozását, ami az egyetemek szerint továbbra is garantálja a gyógyszerészi jelenlétet minden gyógyszertárban, így biztosítva a beteg- és gyógyszerbiztonságot.