Matolcsy ideges – jövő héten már tárgyalhatja a kormány a jegybanktörvény módosítását

gazdaság
március 06., 11:55

Tovább élezi a jegybankkal a viszonyát a kormányzat: jövő héten tárgyalhatják azt a törvénymódosítást, ami kiverte Matolcsy Györgynél a biztosítékot. Varga Mihály az atv.hu-val közölte, hogy a jövő heti kormányülésen napirendre kerül a jegybanktörvény módosítása. Arra a kérdésre, hogy be is nyújtják-e a parlamentnek, hogy még a tavaszi ülésszakban elfogadják, a pénzügyminiszter kitérő választ adott:

„A kérdés az a kormány szempontjából, hogy ezek után majd a módosításokkal együtt be kívánja-e terjeszteni a parlamenek vagy sem. Jelenleg nincs kormánydöntés ebben a kérdésben. Ha és amennyiben benyújtásra kerül, a parlament elfogadhatja tavasszal.”

Matolcsy ideges

A Pénzügyminisztérium a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának jogköreit terjesztené ki úgy, hogy belelásson a jegybank többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok, és a jegybank alapítványi cégeinek működésébe, gazdálkodásába. A pénzügyminiszter embereiből álló testület előtt lényegileg feltárulhatna a Pallas Athéné alapítványokba pumpált milliárdok útja. Matolcsynak ez nem tetszik.

Matolcsy még idegesebb

Az értéktőzsde múlt heti díjátadóján mondott beszédében Matolcsy odáig ment, hogy

rejtett és nyílt támadásokkal vádolta meg a kormányt. Külön kitért arra, hogy a mostani törvénytervezet komoly támadás a jegybank függetlensége ellen.