Ukrajnának adnák a befagyasztott orosz pénzeket az angolok

háború
március 06., 18:00

Fegyvervásárláshoz és a költségvetési hiány finanszírozásához adná kölcsön Ukrajnának a befagyasztott orosz pénzeket az Egyesült Királyság jegybankja, közölte David Cameron brit külügyminiszter kedden. A javaslatot várhatóan kevésbé támogatják majd az Egyesült Államok kongresszusának republikánusai, akik január óta blokkolják az Ukrajnának szánt forrásokat - ezzel akadályozva a nyugati partnerek által ígért fegyverek érkezését.

A G7 országai több mint egy éve vitatkoznak arról, hogy mi legyen az Oroszország elleni szankciók miatt befagyasztott külföldi vagyonok sorsa. Becslések szerint az Európai Unió, az Egyesült Államok, Japán és Kanada az orosz-ukrán háború kirobbanásakor mintegy háromszáz milliárd dollárnyi orosz központi banki eszközt - értékpapírokat, készpénzt - zárolt. A hivatalos számok nem ismertek.

Cameron szerint lehetőség van arra, hogy a pénzeket hitel vagy kötvény formájában az ukránoknak adják - feltéve, hogy visszakapják, ha a háború végével Oroszország jóvátételt fizet a megszállt Ukrajnának. A javaslat gyenge pontja önmagában az a biztosra menő feltételezés, hogy Ukrajna győzelmet arat a háborúban, a legyőzött orosz rezsim pedig hajlandó lesz jóvátételt fizetni az okozott károkért.

A brit terv radikálisabb, mint a korábbi uniós javaslat, miszerint Ukrajna csak a befagyasztott orosz vagyonok váratlan nyereségét kaphatná meg - ezt az összeget nagyjából négymilliárd dollárra becsülik.

Címlapon: David Cameron brit külügyminiszter. Fotó: SERGEI GAPON/AFP (Guardian)