Ukrajna védelmi minisztere szerint nem érkeznek a nyugati fegyverek

háború
február 25., 15:11

A nyugati partnerek által ígért fegyverek fele nem érte el időben Kijevet, ezért veszít területeket Ukrajna az Oroszországgal vívott háborúban - jelentette ki Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter.

Az Egyesült Államok már több mint száztíz milliárd dollárral segítette Ukrajnát az orosz invázió kezdete óta, de a képviselőház republikánusai blokkolják az új források jóváhagyását, amióta januárban átvették a ház irányítását. Umerov szerint az ukrán fegyveres erők így kifogynak a légvédelmi rakétákból és tüzérségi lövedékekből. Emellett a nemzetközi koalíció által ígért F-16-os vadászgépek érkezése sem várható tavasz előtt.

Rusztem Umerov
photo_camera Rusztem Umerov 2023. szeptemberében Fotó: DOGUKAN KESKINKILIC/Anadolu Agency via AFP

Szombaton az orosz-ukrán háború második évfordulója alkalmából több uniós vezető, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is Kijevbe utazott, hogy kifejezzék támogatásukat „egy szabad és szuverén” Ukrajna mellett.

A muszlim, krími tatár származású Umerov szeptember óta tölti be posztját: elődjét, Olekszij Reznikovot a minisztériumát érintő korrupciós botrányok sorozata után leváltották.

Az orosz-ukrán háborúról szóló aktuális cikkeinket itt és itt, a háború második évfordulójára írt összefoglalónkat itt olvashatják. (Guardian, Telex)