A CIA igazgatója szerint „történelmi léptékű öngól” lenne felfüggeszteni az ukrajnai katonai segélyeket

háború
január 30., 19:32

„Viszonylag szerény befektetés, jelentős geopolitikai megtérüléssel” - írja az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyről William Burns CIA-igazgató a Foreign Affairs folyóiratban. Washington az Egyesült Államok védelmi költségvetésének kevesebb, mint öt százalékát küldi Kijevnek - ennek berekesztése Burns szerint

történelmi léptékű öngól lenne.

A kongresszus már több mint száztíz milliárd dollárral segítette Ukrajnát az orosz invázió kezdete óta, de új forrásokat nem hagyott jóvá, amióta a republikánusok januárban átvették a ház irányítását. A már megszavazott támogatás újabb részletét, légvédelmi, páncéltörő és kézifegyvereket legutóbb tavaly decemberben fogadták el 250 millió dollár - 86 milliárd forint - értékben, írja a Politico.

William Burns tavaly szeptemberben
photo_camera William Burns tavaly szeptemberben Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

A kongresszus republikánus többsége szerint a katonai segélyeket inkább az amerikai-mexikói határ szigorúbb védelmére kell összpontosítani, a védelmi erők pedig épp a Közel-Kelettel vannak elfoglalva. Mike Johnson, a képviselőház elnöke decemberben nem is volt hajlandó teljesíteni Joe Biden kérését, hogy folyósítsanak több mint hatvanmilliárd dollárt Ukrajnának, és Volodimir Zelenszkij személyesen sem tudta erről meggyőzni.

Burns szerint ha komolyan felmerül a béketárgyalások lehetősége, Ukrajna felfegyverzése komolyabb alkupozícióba helyezné nemcsak Ukrajnát, de nyugati szövetségeseit is. „Az ukrán hadsereg az infrastruktúra újjáépítése közben is képes lenne az orosz csapatok elleni védekezésre, miközben Moszkva hatalmas összegeket költ a háború fenntartására. [...] Történelmi léptékű öngól lenne, ha az Egyesült Államok ebben a döntő pillanatban lépne hátra, és megszakítaná Ukrajna támogatását”, írja.

A Washington Post szerint a CIA igazgatója a hónap elején titokban az ukrán elnöknél járt Kijevben, hogy az orosz hadsereggel kapcsolatos várakozásairól tájékoztassa.