Két év katonai tapasztalatai Ukrajnában: minden megváltozott, de mégse változott semmi

podcast
február 24., 11:56

Az orosz-ukrán háború elmúlt két évének katonai tapasztalatairól beszélgettünk Jójárt Krisztiánnal, a John Lukács Intézet kutatójával, és Takács Márk századossal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédjével.

A tartalomból:

0:33 - Mi történt, mi történik, és mi történhet a jövőben? Folyamatos a lassú orosz előrenyomulás. A mozgósítástól a területek feladásáig súlyos döntések várnak idén az ukrán politikai vezetésre.

9:39 - Milyen a morál ukrán és orosz oldalon? Egyáltalán, miért fontos erről beszélni? Az orosz katonák vagy zsákban, vagy győztesként mennek haza. Az ukránok a hazájukat védik, van egy morális fölény, de elégedetlenkedés is.

17:19 - Az ukrán ellentámadás kudarcának okairól. Megdőlt egy csomó mítosz, amit főleg az ukránok terjesztettek. Szun-Ce, Nagy Sándor és Julius Ceasar alapelvei ma is érvényesek.

21:23 - Hogy változott meg a nyugati és az orosz gondolkodás a háborúval kapcsolatban? Szemünk előtt van a hadviselés jövője. Mindenki felfelé hazudott egy kicsit.

30:23 - Van bármennyi tere a kritikának orosz oldalon, anélkül, hogy az ember kiesne az ablakon? A szakértő szemek a sorok közt olvasva már most is felfedeznek kritikai jellegű finom utalásokat. A Putyin utáni Oroszország hadtudományának várható következtetései.

34:10 - A harckocsik és a drónok szerepe a hadviselésben, tapasztalatok és kilátások. Nem mindegy, hogy egy harcmezőn egyszerre hány eszköz képes téged megölni.

40:14 - Meddig tarthat ki Ukrajna, ha valamilyen okból kifolyólag megszűnik a nyugati támogatás? Attól függ, mikor szűnik meg, de egyelőre az oroszoknál se látszik erő arra, hogy ki tudják mozdítani a holtpontról a támadást.

44:10 - Egy esetleges ukrán összeomlás/orosz győzelem esetén Oroszország továbbmenne Európában? Az oroszok bízhatnak a nemlétező csodafegyverben, de felesleges. A NATO destabilizálása, és a román biztonságpolitikai nézetek csiklandozása.

A beszélgetést február 8-án rögzítettük.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Kiemelt videóink