Ferenc pápa: Az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal

külföld
március 09., 19:20

Ukrajnának elég bátornak kell lennie a fehér zászlóhoz, és tárgyalnia kellene a két évvel ezelőtt Moszkva által indított teljeskörű inváziót követő, tízezrek életét követelő háború lezárásáról, mondta Ferenc pápa egy interjúban.

photo_camera Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

A katolikus egyházfőt az RSI svájci televízió arról kérdezte, mit gondol arról a vitáról, amiben az egyik fél szerint Ukrajnának fel kellene adnia azokat a területeket, amiket nem tudott visszafoglalni, a másik szerint viszont ez az erősebb fél lépéseit legitimálná. „Bizonyos értelmezés szerint ez utóbbi igaz” – mondta a pápa a március 20-án adásba kerülő interjúban.

„Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal” – mondta az egyházfő, aki szerint a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni.

„A tárgyalni szó bátor szó. Amikor látjuk, hogy vereséget szenvedünk, a dolgok nem mennek jól, bátornak kell lenni tárgyalni”. A tárgyalásokról azt mondta, van, aki esetleg szégyent érez, „de hányan halnak meg, mire véget ér a háború? Időben kell tárgyalni, találni kell olyan országot, amely közvetítő lehet” – mondta az egyházfő, Törökországot megemlítve a közvetítésre ajánlkozó államok közül. „Ne szégyelljenek tárgyalni, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnak" – mondta a pápa, aki már több száz felhívást tett az általa „vértanúságot szenvedőnek” nevezett Ukrajna érdekében. Arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e közvetíteni, kijelentette: „Itt vagyok”.

Az RSI az interjút még a múlt hónapban vette fel, jóval korábban, mint hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken ismét felajánlotta, hogy az orosz és ukrán felek Törökországban tárgyalhatnak a háború lezárásáról. Erdogan legújabb javaslatát azután tette meg, hogy Isztambulban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Zelenszkij azt mondta békét akar, de nem hajlandó egyetlen területet sem feladni. Az ukrán vezető béketerve szerint minden orosz katonát ki kell vonni Ukrajna teljes területéről, és helyre kell állítani az államhatárokat. A Kreml kizárta, hogy a Kijev által megszabott feltételek alapján tárgyaljon a békéről.

Az interjú egy másik részében az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti háborúról szólva az egyházfő azt mondta: „A tárgyalás soha nem jelenti azt, hogy megadja magát az ember”. (MTI)