Novák Katalin nem ment el Sulyok Tamás beiktatására

POLITIKA
március 10., 14:31

Vasárnap délután a Sándor-palota előtt ünnepélyesen beiktatták hivatalába Sulyok Tamást, igaz az ünnepség jóval visszafogottabb volt, mint Novák Katalin beiktatása 2022-ben. Novák elnökségének idő előtt vége lett, mivel a K. Endrének adott kegyelem miatt le kellett mondania egy hónappal ezelőtt. Novák Katalin tavaly, a pápalátogatás alkalmából adott kegyelmet K. Endrének, aki a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményért elítélt igazgatójának bűnsegédje volt. Végül Novák Katalin meg sem jelent utódja hivatalos beiktatásán, csak a zártkörű fogadásra ment el a Karmelitába. A korábbi elődök, Schmitt Pál és Áder János ott voltak.

Sulyok Tamás és felesége, Nagy Zsuzsanna
photo_camera Sulyok Tamás és felesége, Nagy Zsuzsanna Fotó: Németh Dániel/444

Sulyok Tamás azt mondta, nem szerepelt az újévi fogadalmai között, hogy mire a tavasz beköszönt, köztársasági elnök lesz: „Nem terveztem ezzel a szolgálattal, nem készültem erre a feladatra, de ha a sors váratlan helyzetek elé állít és szolgálatra hív, az elől nem szabad kitérni”. Szerinte még a váratlan események is felkészülten érhetik azokat, akik biztos támasszal rendelkeznek, „az én támaszom a jog, én ehhez mértem és híven kívánok dolgozni”.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó, a háttérben, mint mindig: Rogán Antal
photo_camera Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó, a háttérben, mint mindig: Rogán Antal Fotó: Németh Dániel/444

Az új elnök szerint a jogállamot manapság sokszor használják politikai értelemben, de ő ezt a fogalmat úgy használja, hogy az állam működésének az egésze a jognak van alávetve. „Minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető.” Azt mondtam a személyiségéből adódóan képtelen hajlékony értelmezési keretű vagy érdekalapon változó jelentésű fogalmi kerettel operálni, a jogállam fogalmát annak eredeti jelentése szerint csak úgy használja, hogy az állam működésének egésze a jognak van alávetve.

A Judge Doomnak öltözött Varga Zs. András kúriai elnök, mögötte a Varga Judit nélkül érkező ÁSZ-elnök, Windisch László.
photo_camera A Judge Doomnak öltözött Varga Zs. András kúriai elnök, mögötte a Varga Judit nélkül érkező ÁSZ-elnök, Windisch László Fotó: Németh Dániel/444

Nem feledem, hogy honnan jöttem, hogy mely szellemi, kulturális térben vert gyökeret a családom és személyes életem. Magyarságom, keresztény hitem kulturális hovatartozásom, amely úgy nemzeti, mint európai és úgy európai, mint nemzeti forrásai értékeimnek” - mondta Sulyok, akinek az apjával kapcsolatban felmerült, hogy náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, aki 1944-ben külön cikkben ünnepelte az ország német megszállását.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Sulyok azt mondta, feleségével mindig azok mellett fognak állni, akiknek a legangyobb szükségük van rájuk, elsettek számára mindig ott lesznek. „Hazánk egyértelműen a Nyugat része, szerinte a magyar nem csak földrajzi, hanem szellemi értelemben is európai, de a magyar nem olvad bele, hanem összeforr vele” -mondta. „Mi, magyarként forrtunk össze Európa sorsával, sajátságunkkal gazdagítva azt, és mindaddig tudjuk erősíteni a kontinenst, amíg ezt magyarként tehetjük.

Beszélt arról is, hogy „a megmaradás nemzeteként »annyi balszerencse közt,
oly sok viszály után«, megharcolt örökségként tekintünk oszthatatlan szuverenitásunkra”
. Szerinte első és legszentebb kötelességünk minden erőnket és tehetségünket arra fordítani, hogy

Magyarország magyar ország maradjon”.

És alkotményszerű önállása és függetlensége sértetlenül fennmaradjon.