Közleményben bizonygatja az MNB, hogy minden oké Orbán és Matolcsy között

belföld
március 11., 11:54

„Továbbra is szoros a kapcsolat a miniszterelnök és a jegybankelnök között” címmel adott ki közleményt a Magyar Nemzeti Bank. Azt írják, „az elmúlt napokban a Bloomberg nemzetközi hírügynökség és Ujhelyi István szocialista Európa parlamenti képviselő is valótlan híreket, téves következtetéseket közölt Magyarországról, a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök kapcsolatáról”.

photo_camera Matolcsy György Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Ezután azzal folytatják, hogy „a hamis pletykákkal ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök korrekt munkakapcsolatban állnak egymással, és a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is rendszeresen konzultálnak szakmai kérdésekről”. A rövid közleményt azzal zárják, hogy az MNB felhívja „az érintett sajtóorgánumok és pártpolitikusok figyelmét, hogy a hazai pénzügyi rendszer iránti bizalom megőrzése és az olvasók objektív tájékoztatása érdekében mellőzzék a téves következtetéseket és valótlan állításokat tartalmazó információk közzétételét”.

A közleményt azután adták ki, hogy a Bloomerg a napokban azt írta, annyira elmérgesedett a viszony Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor között, hogy a felek közti kommunikáció is megszakadt. Mindezt többek között azután írták, hogy Nagy Márton úgy reagált arra, hogy a jegybank elnöke komolyan kritizálta az elmúlt három év kormányzati gazdaságpolitikáját, hogy azt mondta: „2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!”