Nincs már érdemi kommunikáció Matolcsy és Orbán között

gazdaság
március 08., 06:33

Annyira elmérgesedett a viszony Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor között, hogy a felek közti kommunikáció is megszakadt, írja a Bloomberg.

Orbán Viktor és Matolcsy György az MNB sajtótájékoztatóján 2021. július 6-án.
photo_camera Orbán Viktor és Matolcsy György az MNB sajtótájékoztatóján 2021. július 6-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból Nagy Mártont, mert ahogy a miniszterelnöknek elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, és a jegybank működésével ellentétes működést is mutatott” – mondta múlt héten Matolcsy Nagyról, aki szerinte a konfliktus első számú okozója. Orbán Viktor még aznap kiadott egy rövid közleményt arról, hogy a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen. Úgy tűnik, a személyes tárgyalás kevés volt a konfliktus lecsillapításához.A Bloomberg szerint a forint árfolyamának ingadozása azt jelzi, hogy a befektetői bizalomra is hatással van a konfliktus. „A központi bank hitelességének csorbulása jelenleg elfogadható ár lehet Orbán céljának eléréséhez. A hitelesség ilyen mértékű csorbulása azonban évekre destabilizálja a valutát” – mondta Malin Rosengren portfóliómenedzser.

A kormány jövő héten tárgyalhatja a jegybanktörvény módosítását, ami a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának jogköreit terjesztené ki úgy, hogy belelásson a jegybank többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok, és a jegybank alapítványi cégeinek működésébe, gazdálkodásába. Varga Mihály pénzügyminiszter embereiből álló testület előtt lényegileg feltárulhatna a Pallas Athéné alapítványokba pumpált milliárdok útja. Matolcsynak ez nem tetszik.