Csak Magyarország szavazott a politikai reklámok ügyét tisztázó EU-s rendelet ellen

POLITIKA
március 12., 16:54

24 uniós tagállam támogatta, Észtország és Ausztria tartózkodott, és csak Magyarország szavazott az új brüsszeli rendelet ellen, ami a politikai reklámtevékenység átláthatóságáról és célzott folytatásáról szól – írta meg a Portfolio az Európai Tanács oldalán hétfőn közölt adatokból.

Nem volt egyhangúsági követelmény, így minősített többséggel elfogadták az információk meghamisítása és a választásokba való külföldi beavatkozás elleni rendeletet.

A szabály alapján a választások vagy népszavazások előtti 3 hónapos időszakban tilos lesz hirdetéseket az EU-n kívülről finanszírozni, és a politikai hirdetéseken ezentúl fel kell majd tüntetni azok politikai és célzott jellegét.

photo_camera CÖF-ös plakátokat restaurálnak Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A Tanács közleménye szerint a rendelet megkönnyíti a tájékozódást arról, ki fizeti és mennyit a hirdetésért, illetve melyik választáshoz vagy népszavazáshoz kapcsolódik.

A rendelet az elfogadása után 20 nappal lép hatályba, de a legtöbb rendelkezését csak 2025 őszétől kell alkalmazni, így tehát a júniusi EP-választásokat még nem érinti, de a 2026 tavaszán várható magyarországi parlamenti választáson már hatályban lesz.