Zelenszkij szerint Magyarország nagyon veszélyes játékot játszik

külföld
március 12., 10:45

Magyarország Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével néha „nagyon veszélyes játékot játszik”, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Le Monde-nak adott interjújában.

„Ez elsősorban magára Magyarországra nézve veszélyes. Ez az ország tudja, mi az invázió, tudja, milyen következményei vannak egy fasiszta rezsimnek, és meglep, hogy ennek ellenére Budapestnek ilyen üzenetei vannak Ukrajna felé” – mondta.

Arról is beszélt, hogy szerinte Orbán „játszadozásai” valójában nem tetszenek Donald Trumpnak. Trump szerinte egy független vezető, és – Orbánra utalva hozzátette – „senki sem szereti, ha gyenge barátai vannak”.

Zelenszkij és Orbán Buenos Airesben.
photo_camera Zelenszkij és Orbán Buenos Airesben. Fotó: ALEJANDRO PAGNI/AFP

Az interjú nagy részében ezen kívül Európáról beszélt. Szerinte a kontinens az elején nagyon ambivalens volt, de az invázió egyesítette azt. „És a támogatásának köszönhetően Ukrajna képes volt megállítani Oroszországot” - mondta. Azt mondja, az európai vezetők 90 százaléka jelenleg Ukrajna oldalán áll, még úgy is, hogy az európai társadalmakban eltérő vélemények vannak.

Zelenszkij Orbánt érintő kijelentései azért is érdekesek, mert három hónapja még úgy volt, a két vezető találkozhat a közeljövőben. Elvileg a két ország külügyminisztereinek találkozója is azért történt január végén Ungváron, hogy ezt a találkozót előkészítse, bár ott aztán mégsem sok szó esett erről.

link Forrás

(Unian)