Ács Dániel kollégánk Magyar Sajtódíjat kapott

ünnep
március 13., 18:01

Idén Ács Dániel kollégánk kapta a Magyar Sajtódíjat, amivel a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményeket ismeri el. A szerdai díjátadón elmondott szakmai méltatásában Dull Szabolcs ezt mondta:

Kevés olyan újságíró van, akiről egyszerre jut eszünkbe húsba vágóan komoly történet, mint például Az orosz befolyás Magyarországon, illetve szórakoztató videó, mint amikor egy fesztiválon mutatta be a Csábítás Akadémiáját. Még kevesebb olyan újságíró van, aki képes olyan bonyolult és szerteágazó sztorik feltárására és elmagyarázására, mint a budapesti parkolási rendszerrel való önkormányzati visszaélések. És még ennél is kevesebb olyan újságíró van, aki az általa megtudott információkat nemcsak megérteni, rendszerezni, elmagyarázni, hanem látványosan, érthetően megmutatni is képes.

Ács Dániel és Dull Szabolcs
photo_camera Kocsi Ilona, MÚOSZ-elnök, Ács Dániel és Dull Szabolcs Fotó: Ács Dániel

Ács Dániel az utóbbi több mint egy évtized egyik legjobb oknyomozó riportere és leginkább meghatározó videósa.

Az általa készített, 444-en publikált videók az elmúlt években szinte kivétel nélkül nagy hatással voltak a magyar nyilvánosságra. Ezek közül is kiemelkedik A gyilkosok emlékműve című megrázó videó, amely a hegyvidéki turulszobor körüli politikai vitákról és ehhez kapcsolódóan a nyilasok második világháborús rémtetteiről szól. És szintén meg kell említeni egy másik, sokkal inkább a mindennapjainkról szóló a videót, a Valótlanul című filmet, amelyben az elmúlt időszak kormányzati lejáratókampányainak kíméletlen logikáját és hatását mutatja be kollégájával, Plankó Gergellyel. Ezek a videói a legjobb bizonyítékok, hogy Dani olyan újságíró, aki sosem törődik bele a felszínen lévő magyarázatokba, és képes hónapokon át kitartóan dolgozni az olyan sztorikon, amelyek kíváncsivá teszik. A magyar nyilvánosság nevében kívánom, és hogy még sok-sok dolog keltse fel az érdeklődését, és sok olyan sztorit lássunk tőle, amelyeket újabb és újabb Magyar Sajtódíjakkal ismerhetünk el.”

Ács Dániel kollégánk korábban már elnyerte a Hégető Honorka-díjat, a Gőbölyös Soma-díjat, az Év gazdasági újságírója díjat és a Minőségi Újságírásért-díjat is.

Az újabb elismerésért innen is gratulálunk Daninak!

photo_camera Ács Dani Fotó: Ács Dániel

Ács Danival nemrég a Telex készített hosszabb interjút:

link Forrás

Kollégánk mellett Halmai Katalin (Népszava) és az Átlátszó szerkesztősége is megkapta az elismerést.