Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a meddőségi centrumok államosítása miatt az Európai Bizottság

POLITIKA
március 13., 14:01

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen a lombikkórházak államosítása miatt, írja szerdai közleményében a Bizottság.

Koraszülött baba a budai Szent János Kórház koraszülött osztályán 2018. szeptember 19-én
photo_camera Koraszülött baba a budai Szent János Kórház koraszülött osztályán. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A meddőségi centrumok nagyléptékű államosítása 2019 karácsonya előtt kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz 6 meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a rendeletet, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések.

A Bizottság szerint az intézkedés sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek (EUMSZ) a letelepedés szabadságára vonatkozó 49. cikkét. A magyar szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban, írják, hozzátéve, hogy a korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű céllal.

A Bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak, a magyar kormánynak pedig két hónapja van arra, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a felvetett hiányosságokat. Ha ezt a kormány nem teszi meg, pénzbüntetést kaphat, és akár európai bírósági eljárás eljárás indulhat.