Hosszú ideje nem történt ennyire durva orosz légicsapás, mint amilyen Odesszát érte pénteken

külföld
március 16., 06:54

Legalább 20-an meghaltak Odesszában, több mint 75-en pedig megsebesültek, amikor az orosz erők légicsapást mértek a Fekete-tengeri városra, közölték ukrán hatóságok. Volodimir Zelenszkij elnök azt ígérte, a hetek óta legdurvább orosz támadás nem marad méltányos következmények nélkül, írja a Guardian.

photo_camera Mentés Odesszában Fotó: HANDOUT/AFP

A támadásban megsemmisült egy háromemeletes szabadidős létesítmény, valamint legalább 10 magánház. A második rakéta végzett az első által megsebesítettek segítségére siető orvossal és mentőkkel.

photo_camera Az áldozatokat a mentés és a tűzoltás idejére letakarták Fotó: OLEKSANDR GIMANOV/AFP

A Fekete-tenger partján fekvő várost napi szinten támadják rakétákkal és drónokkal. A mostani, polgári infrastruktúrát érő ballisztikusrakéta-támadás alapján Moszkva fokozni tervezi a nyomást a városon. Az egyik legnagyobb ukrán kikötőnek otthont adó Odessza jó ideje célpont, különösen mióta Moszkva kiszállt az ukrán gabonaszállítás biztosításáról szóló egyezményből.

Szankciók Iránnal szemben

A G7-ek a napokban lengették be, hogy ha Irán valóra váltaná terveit, és tényleg ballisztikus rakétákat szállítana Oroszországnak, a csoport összehangolt szankciókat vezetne be ellene, írja a Wall Street Journal.

„Rendkívül aggasztónak tartjuk a jelentéseket, amelyek szerint Irán ballisztikus rakéták és hozzájuk kapcsolódó technológia Oroszországba szállítását fontolgatja” – fogalmazott a hét iparilag legfejlettebb országot tömörítő csoport a nyilatkozatában.

Irán ENSZ-képviselete egyelőre nem reagált, de korábban tagadta, hogy fegyvereket küldenének Oroszországba. Közleményük szerint Irán morális okokból tartózkodik a háborút szító fegyverkereskedelemtől az orosz–ukrán konfliktus idején.