Putyin nem szerénykedik: 88 százalékos választási győzelmet hirdettek ki Oroszországban

külföld
március 17., 19:02
photo_camera Fotó: Sefa Karacan/Anadolu via AFP

Vlagyimir Putyin újabb hatéves orosz elnöki mandátummal szilárdítja meg hatalmát, miután a brutálisan torz választásokon az uralmával szembeni minden kihívást eltöröltek, még mielőtt a szavazás megkezdődött volna.

Az orosz állami média által vasárnap bejelentett első hivatalos eredmények szerint Putyin a szavazatok 88 százalékát kapta

- írja a Politico. Nem nagyon veszi komolyan ezeket az eredményeket Oroszországon kívül senki, de papíron ez a legnagyobb szavazatarány, amelyet a 2000-ben aratott első elnökválasztási győzelme óta elért. Hétfőn nagy ünnepséggel köszöntik az ötödik ciklusát.

Az amerikai, a német és a lengyel kormány már sietett leszögezni, hogy nem tartják érvényesnek és szabadnak a választást. Zelenszkij ezt mondta Putyin győzelméről: „A választások imitációjának nincs és nem is lehet legitimitása. Ezt a személyt Hágában kellene bíróság elé állítani. Ezt kell biztosítanunk.”

Az MTI arról tudósít, hogy abszolút rekordot ért el az országos választási részvétel az orosz elnökválasztáson - közölte vasárnap az orosz Központi Választási Bizottság (CIK). Moszkvai idő szerint 18 óra 45 perckor

a részvétel 73,22 százalékos volt.

  • Hat évvel ezelőtt 67,54,
  • 2012-ben 65,34,
  • 2008-ban 69,81,
  • 2004-ben 64,3,
  • 2000-ben 68,7,
  • 1996-ben pedig az első fordulóban 69,8, a másodikban pedig 69,4 százalékos volt a részvétel.

Hogy milyen, néha már abszurd módszereket vetett be a Kreml a részvételi arány növelése érdekében, arról már korábban írtunk. Az EBESZ választási megfigyelői nyilván be sem léphettek az országba.