Így néz ki Putyinék elnökválasztási forgatókönyve, amit ellenzéki akciókkal és ukrán drónokkal próbálnak megzavarni

külföld
március 14., 11:39

„Ukrajna Belgorod és Kurszk megyéket támadja, mert a fronton sikertelen. A fő célja, hogy ha megakadályozni nem is képes, legalább megzavarja a választásokat” – mondta Vlagyimir Putyin kedden, az állami tévé 1-es csatornájának és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjújában, amiben „mellesleg” arról is beszélt, hogy Oroszország „katonai-technikai” szempontból készen áll a nukleáris háborúra.

Tény, hogy az ukrán erők korábban nem tapasztalt intenzitással támadják az oroszországi célpontokat. Erről nem is annyira az orosz gyökerű szabadcsapatok mérsékelten sikeres szárazföldi diverziói tanúskodnak, mint inkább az, hogy saját gyártású drónok tucatjait indították rá a határtól akár távoli objektumok sorára, és közülük jó néhányban komoly károkat tudtak okozni. Számos olajfinomítót is eltaláltak, emiatt egyik napról a másikra nagymértékben emelkedett és féléves rekordot ért el az üzemanyag ára Oroszországban.

photo_camera Ukrán dróntámadás nyomai a dél-oroszországi Belgorodban, 2024. március 13-án Fotó: STRINGER/AFP

Az orosz elnökválasztás elvileg többnapos, március 15-étől 17-éig tart – egyes körzetekben már a hét eleje óta lehetett szavazni –, így az elkövetkezendő napokban további akciókra lehet számítani. Hogy pontosan milyenekre, nem tudható. Mint arról már írtunk, az Egyesült Államok és más országok diplomáciai képviseletei terrorcselekmények veszélyére figyelmeztettek, és bár még nem voltak ilyenek sem Moszkvában, sem más orosz nagyvárosokban, az óvatosság változatlanul indokolt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.