Három ellenzéki párt is felvenné a pártlistájára Baranyi Krisztinát

POLITIKA
március 18., 10:00

A Kutyapárt múlt heti nyilvános felkérésével együtt már három ellenzéki párt kérte fel Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert, hogy szerepeljen a listáján az idei önkormányzati választáson. A választási törvény módosítása óta a polgármesterek nem lehetnek saját jogon, közvetlenül a Fővárosi Közgyűlés tagjai - így Baranyi és más független képviselők is csak pártok felkérésére kerülhetnek fel a listára.

Baranyinak két párt listavezetést, a harmadik lista második helyet ajánlott.

A választási törvény átírása mögött az ellenzéki pártok és a civil szervezetek szekálása, a mozgástér szűkítése és spórolás is állhat László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint, akivel ebben a cikkben elemeztük ki a tavaly májusi változásokat.

link Forrás

Rendkívül megtisztelő a bizalmuk, nagyon hálás vagyok érte. Mindhárom tisztességes, őszinte, nagyvonalú ajánlat, nem kérnek cserébe semmit. Belátásom, hogy a budapestiek érdekeit a legjobb meggyőződésem szerint képviselve működhetek a közgyűlésben, nincs pártfegyelem és rám bízzák azt is, hogy beülök-e a frakciójukba, vagy független fővárosi képviselő maradok. Úgy gondolom, hogy ilyen ajánlatot nem szabad visszautasítanom [...]”, - írja Facebook-posztjában.

Baranyi jelezte: „a döntés nem könnyű, az elmúlt és a következő napokban a kollégáim, a városvezetés tagjai, tapasztalt politikusok és közéleti szereplők véleményét kértem és kérem ki. Közös döntés lesz, hogy jó döntés legyen.Az előválasztást nagy fölénnyel nyerő, az LMP és a Kutyapárt támogatását élvező Baranyi ellen a megállapodás értelmében több ellenzéki párt nem indított jelöltet a 2019-es önkormányzati választáson, a képviselő ezután csak LMP-s és kutyapártos alpolgármestereket választott maga mellé. Az LMP tavaly januárban, a Momentum pár hónapra rá biztosította a polgármestert a támogatásáról, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig nyilvánosan a múlt héten kérte fel Baranyit, hogy legyen a párt budapesti listavezetője.

A polgármester felszólalt a Kutyapárt és a Tanítanék Mozgalom közös március 15-i hídfoglalásán is. A Facebook-bejegyzés alatti kommentekből kiderül, hogy a beszédre már hetekkel korábban jött a felkérés.

Ha Baranyi elfogadja a felkérést, akkor a lista második helyén Kovács Gergely társelnök, XII. kerületi polgármesterjelölt, a harmadikon Döme Zsuzsanna társelnök, a negyediken pedig Nagy Dávid pártigazgató, IV. kerületi polgármesterjelölt szerepel majd. A sorrendről a párt elnöksége döntött a tagság korábbi felhatalmazásával.