Lemásolta a Szerencsejátékot, 345 millió forintos bírságot kapott a máltai Lottoland

belföld
március 20., 10:17

Szándékosan megtévesztette a fogyasztókat a Lottoland, amikor gyakorlatilag egy az egyben, vagy minimális névváltoztatással lemásolta a Szerencsejáték Zrt. egyes játékait, írja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleménye. A máltai bejegyzésű cég 345 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot kapott.

photo_camera Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

A GVH 2022 őszén indított versenyfelügyeleti eljárást a Deutsche Lotto- und Sportwetten Limiteddel szemben, mert a cég vélhetően megtévesztette a hazai fogyasztókat a „Lottoland” fantázianevű, magyar nyelvű honlapjának szerencsejáték-szolgáltatásaival. A céga Szerencsejáték Zrt. Hatos Lottó, Skandináv lottó, Kenó játékok szolgáltatásaihoz nagy mértékben hasonlító játékokat – „Hatoslottó Plusz”, „Skandináv lottó+”, „Keno24/7” – az EUROJACKPOT játékok esetében pedig teljesen névazonos szolgáltatásokat is – „EUROJACKPOT”, „EUROJACKPOT GO” – reklámozott. A GVH megállapította, hogy a cég szándékosan megtévesztette a fogyasztókat, azt a benyomást keltve bennük, hogy – a valóságtól eltérően – a szolgáltatásokat a Szerencsejáték Zrt. nyújtja. Ráadásul vagy egyáltalán nem, vagy pedig félreérthető módon jelenítette meg a szolgáltatást ténylegesen nyújtó, honlapot üzemeltető vállalkozást, azaz a saját cégnevét és elérhetőségét, így a fogadók azt sem tudhatták, hogy pontosan kivel is állnak jogviszonyban, lehetetlenné téve ezzel jogaik gyakorlását.

A GVH Versenytanácsa a bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a megcélzott fogyasztói kör egy része szerencsejáték-függősége miatt különösen sérülékeny.

A GVH Versenytanácsa végül 345 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, valamint 365 napra hozzáférhetetlenné tette a vállalkozás weboldalát Magyarországon. A Szerencsejáték Zrt. a jogsértő gyakorlatok miatt beperelte a Lottoland üzemeltetőjét és vele szemben jogerősen védjegybitorlási pert nyert.