Lemond Leo Varadkar ír miniszterelnök

külföld
március 20., 12:40

„A vezetés egyik része, hogy tudjuk, mikor jött el az idő, hogy átadjuk a stafétabotot valaki másnak, és aztán legyen bátorságunk ezt megtenni. Ez az idő most jött el” – mondta Leo Varadkar miniszterelnök, aki a jövő hónapban lemond az ír kormányfői tisztségről. A bejelentés, amelyet a szerdai kabinetülés után tett meg, teljesen váratlan az ír politikában.

A mai nappal lemondott pártja, a kormányzó Fine Gael vezetéséről és a Taoiseach poszton (ez a neve a kormányfői posztnak Írországban) addig marad, amíg párttársai április közepén megtartják az éves konferenciájukat, és megválasztják az utódját.

Leo Varadkar ír és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én.
photo_camera Leo Varadkar ír és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Varadkar teljesen váratlan távozása problémákat okozhat a hárompárti kormánykoalícióban is. A kormányzás 2020 közepe óta komolyabb nehézség nélkül zajlott. Varadkar a Fianna Fáil párt elnökével és Micheál Martin külügyminiszterrel váltották egymást a csúcspozícióban. A következő parlamenti választásokat 2025 februárjáig kell megtartani, de így akár hamarabb is sor kerülhet rá. A legerősebb ellenzéki párt, a Sinn Féin folyamatosan vezet a közvélemény-kutatásokban.

Varadkar lemondása azt követően történt, hogy a kormány két hete megalázóan szerepelt a kétfordulós népszavazáson, amelynek célja a szexista utalások eltávolítása volt az ország 87 éves alkotmányából.

Varadkar 2020-ban egyszer már lemondott, de később sikerült koalíciót kötnie. Először 2017-ben, 38 évesen választották meg. Ő a híresen katolikus ország első meleg, amúgy félig indiai származású miniszterelnöke.

(Politico)