Orbán Balázs a 444-nek: Nem támogatjuk Von der Leyen újabb ciklusát

eu
március 21., 16:03

„Brüsszel elfoglalásáról", a Fidesz következő pártcsaládjáról és Ursula von der Leyenről kérdeztük Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai tanácsadóját a brüsszeli EU-csúcson.

Megkérdeztük Orbántól, hogy milyen EP-választási eredmény jelentené „Brüsszel elfoglalását", amiről Orbán Viktor beszélt március 15-ei beszédében.

Orbán Balázs azt mondta, belpolitikai szinten a 2019-es Fidesz-KDNP eredményhez hasonló eredménnyel lennének elégedettek, de személyesen bízik egy még nagyobb győzelemben.

Európai szinten szerinte most az látszik, hogy az európai jobboldal, a szuverenisták tábora erősödni fog. Azt viszont nem lehet előre látni, hogy ezek a pártok hogyan és milyen formációban tudnak majd együttműködni, ha egyáltalán tudnak.

A Fidesz szeretné, ha az együttműködésben minél nagyobb mozgástér lenne, és az Európai Parlamenten belüli erőviszonyok is minél inkább változnának. Emellett bíznak benne, hogy „az elmúlt öt évben leszerepelt brüsszeli vezetés” helyett egy új jön majd.

Orbán Balázs
photo_camera Orbán Balázs Fotó: Molnár Kristóf/444

Rákérdeztünk, hogy melyik frakcióba ülnének be a néppárti szakítás óta független fideszes EP-képviselők.

Orbán azt mondta, hogy ezt az európai parlamenti választások után, az eredmények figyelembevételével döntik el, mert akkor látszódnak majd az opciók. Akkor tudják a nemzeti érdek szempontjából a legjobb döntést meghozni.

Orbán jelenleg négy opciót tud elképzelni:

  • beülnek a konzervatív-nacionalista Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójába,
  • beülnek a szélsőjobboldali-oroszbarát Identitás és Demokrácia (ID) frakciójába,
  • maradnak független képviselők,
  • de az sem kizárt, hogy alakul egy új parlamenti formáció, ami valamilyen módon egyesíti a jobboldali lévő pártokat.

Megkérdeztük azt is, a magyar kormány támogatná-e, hogy Ursula von der Leyen még egy cikluson keresztül vezesse az Európai Bizottságot. A miniszterelnök által Soros emberének nevezett von der Leyen az Európai Néppárt csúcsjelöltje, így szinte biztosan ő lesz az első javaslat a pozícióra.

Orbán azt mondta, hogy a von der Leyen által vezetett Bizottság politikája az elmúlt időszakban Magyarország-ellenes volt. Ráadásul egyre kevesebb az esély, hogy ez változzon.

„A von der Leyen asszony által vezetett bizottság olyan elfogult és elfogadhatatlan módon bánt Magyarországgal, hogy innentől kezdve nekünk nincs más választásunk, mint hogy nem támogatjuk őt."