Szabálytalanul meleg termálvizet enged a Tiszába a szegedi egyházi megasportközpont

belföld
március 22., 05:56

Több mint 13 fokkal melegebb használt termálvíz jön felszínre a Szeged-Csanádi egyházmegye „Szent Gellért Fórum” nevet viselő stadiont, fociakadémiát és szállodát tömörítő sportközpontjánál – írja a Telex. A vizet a város önkormányzata által kiépített csapadékvíz-elvezető csatornába engedik, ahonnan a Tiszába folyik. A probléma – a szabályszegésen túl – az, hogy a Szeged-Béketelep városrészben élők közül többen hónapok óta panaszkodnak arra, hogy a Szent Gellért Fórum termálvize gyakran nagyon büdös a kifolyónál.

Fodor Antal helyi képviselő ezért kezdeményezte a hiteles mérést, ami megállapította, hogy az engedélyezett legmagasabb 30 fokos vízhőmérséklettel szemben 43,2 fokot mutatott a hőmérő a mintavétel napján februárban. Fodor az adatokról tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amely eredetileg kiadta az engedélyt az egyháznak a termálvíz használatára. A Szent Gellért Fórumnál saját kutat fúrattak, hogy fűtésre használják a termálvizet. Az itt beépített rendszer nem a földből kinyert forró vizet keringeti a fűtőtestekben, hanem leadja a hőt, és így az elhasznált termálvizet kiengedik.

Fodor Antal azt mondta, a vizsgálat szerint a víz amúgy a megengedett mennyiségekben tartalmaz különféle anyagokat és vegyületeket. Az viszont nem derült ki, hogy mi történik a Szent Gellért Fórumban a vízzel együtt a felszínre kerülő metángázzal, mert erről nem kapott tájékoztatást.

A Szent Gellért Fórum stadion része.
photo_camera A Szent Gellért Fórum stadion része.

A Szent Gellért Fórum egy másik természetkárosítás miatt került a hírekbe két hónapja, amikor több százan tiltakoztak az egyházmegye tervezett erdőirtása ellen. A kormány tavaly októberben adományozott 6 hektárnyi erdőt a Szent Gellért Fórum mellett a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy iskolát építsenek, azonban a szegedi önkormányzat attól tartott, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű egybefüggő szegedi erdőt. Mivel a kormány semmiről sem egyeztetett a városvezetéssel, azt tervezték, hogy a november 17-ei közgyűlésen rendeletben tiltják meg 3 évre az átminősítést, hogy másik helyszínt kelljen keresni az iskolának. A kormány viszont beelőzte a szegedi önkormányzatot, a közgyűlés előestéjén, november 16-án este kijött egy rendelet, amivel a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított katolikus iskola építésénél nem alkalmazható változtatási tilalom.