Telex: Rogánék a Karmelitában mondhatták el Völnernek, hogy nyomoznak Schadl ellen, aki rögtön megpróbált külföldre szökni

POLITIKA
március 22., 17:25
photo_camera Völner Pál a bíróságon Fotó: Németh Dániel/444

A Telex „megbízható forrásokból” úgy értesült, hogy 2021. november 3-án Rogán Antal berendelte Völner Pált a Karmelitába, és az államtitkár ezek után megpróbálta megszakítani a kapcsolatát Schadl Györggyel. A Végrehajtói Kar elnöke két nappal később már menekülni próbált az országból a rendőrök szerint – bár azt állította, nyaralni indult. Mindenesetre bilincsben vitték el a reptérről.

Hasonló történetet adott elő a héten az ügyészeknek Magyar Péter is, aki a sajtótájékoztatóján azt mondta, Schadl György Rogán Antal embere volt, a kormány pedig már a gyanúsítás előtt figyelmeztette Völnert. Ezt a 444 független forrásból nem tudta ellenőrizni, ugyanakkor a Völner-iratokat bemutató 2022-es cikksorozatunkban mi is kitértünk arra a furcsaságra, hogy egyszer csak megváltozott a kommunikáció Völner és Schadl között, illetve a lehallgatásokra épülő nyomozati iratokból gyanúsan hiányoznak a november 5-ei menekülési kísérlet előzményei.

A Telex értelmezése szerint ennek az lehet az oka, hogy a Karmelitában figyelmeztették Völnert, a miniszterelnökkel több évtizedes barátságot ápoló államtitkárt, hogy tartson távolságot Schadltól, mert lehallgatják és megfigyelik.

Völnert 2021 decemberében vádolták meg. A vádirat szerint Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2018 és 2021 között három éven át rendszeresen juttatott csúszópénzeket Völner Pálnak, a Varga Judit által vezetett Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárának. Ezekről meglehetősen nyíltan beszéltek telefonon.

A lehallgatási jegyzőkönyvekből kiderül, hogy pont november 3. délutánra is volt egy megbeszélt találkája Schadlnak és Völnernek, de ebből az államtitkár kitáncolt, és annyira máshogy kezdett kommunikálni régi ismerősével, hogy Schadl rá is kérdezett, van-e valami baj. Többet nem beszéltek egymással telefonon, de legalábbis nem szerepel ilyen a jegyzőkönyvben.

Másnap, november 4-én a Schadlt követő nyomozók látták, hogy Schadl bemegy az Igazságügyi Minisztériumba, majd Völnerrel majdnem egyszerre távozik. Schadl másnap, november 5-én próbált 10 ezer euróval a táskájában Dubajba repülni, ahol nem kellett volna félnie kiadatási egyezménytől.