Szijjártó Péter gratulált a szlovákiai magyar elnökjelölt súlyos vereségéhez

külföld
március 24., 10:22

Forró Krisztián a harmadik magyar jelölt, aki indul a szlovák elnökválasztások 1999-től íródó történelmében. Előzetesen azt mondta, hogy a négy százalékos eredményt tartaná sikernek, habár korábban volt már olyan magyar, aki az 5 százalékot is megugrotta. A ma7-nek például így fogalmazott:

„Valóban, a cél a négy százalék, ugyanis, ha azt szeretnénk, hogy komolyan vegyenek bennünket felvidéki magyarként, akkor ehhez méltó eredményt is kell elérnünk.”

  • 2014: Bárdos Gyula – 5,11 százalék,
  • 2019: Bugár Béla – 3,11 százalék,
  • 2024: Forró Krisztián – 2,91 százalék.

Mi ez, ha nem hatalmas bukás? Soha ilyen rosszul nem szerepelt magyar elnökjelölt Szlovákiában.

Nos, Szijjártó Péter külügyminiszter ezt a súlyos bukást kommentálta úgy a Kossuth rádióban, mintha siker lenne. Íme, néhány kiragadott idézet:

  • „A szlovákiai magyar közösség egységes, erős és politikailag is egységet tudott felmutatni.”
  • „Nekünk, magyaroknak szívet melengető”, hogy kilenc indulóból az élbolyt jelentő negyedik helyen végzett.
  • Gratulált Forró teljesítményéhez.

Az MTI Szijjártót idéző híréből egyébként egy apróság maradt csak ki: az, hogy Forró Krisztián 2,91 százalékot ért el.

Forró Krisztián a kampányában a békepárti budapesti leckét mondta fel, azonosult a Fidesz és a Robert Fico vezette Smer politikájával, írta a magyar jelöltről szóló gyorselemzésében a Napunk. A lap kiemeli, hogy az első fordulót meglepetésre megnyerő nyugatos Ivan Korčokra is sokan szavaztak a magyar többségű Dunaszerdahelyi járásban. „Ez azt is mutatja, a szlovákiai magyarok között továbbra is nem elhanyagolható számban vannak olyanok, akik a demokratikus, nyugatos, Európa-párti politikát részesítik előnyben” – írta a lap.

A szlovákiai magyar Szövetség az őszi parlamenti választáson sem tudta megugrani a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. Akkor Gyimesi György, aki azóta a Szövetség alelnöke lett, szlovákul írta ki a Facebookra: „Az etnikai politizálásnak határozottan vége van.”

A szlovákiai elnökválasztás második fordulójába a nyugatos ellenzéki Ivan Korčok, és a koalíciós oroszpárti Peter Pellegrini jutott.