Már a kutatóhálózaton belül is másfélezren írták alá a béremelés követelést

oktatás
március 25., 05:50

A kutatóhálózatra szintén jellemző alacsony bérek azonnali emelését követelik, így a Magyar Kutatási Hálózat kutatóhelyeinek dolgozói is csatlakoztak ahhoz az aláírásgyűjtéshez, amiben az állami fenntartású egyetemek dolgozóinak jobb bérezését követeli.

Az aláírásgyűjtés eddig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen futott.

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) által szervezett online aláírásgyűjtéshez eddig közel másfélezer kutatóhálózati dolgozó csatlakozott, az aláírók a kutatóhálózat összes önálló kutatóhelyét képviselik, a névvel vállalt aláírások száma pedig a kutatóhálózati létszám 30 százalékát teszi ki.

Az MTA kutatóhálózatának elszakítása után, a közalkalmazotti státusz megszüntetésével egyidejűleg 2021-ben átlagosan 30 százalékos béremelés történt, de a későbbiekre vonatkozó ígéretek nem valósultak meg: sem a bérek további emelése vagy legalább szinten tartása, sem a kutatóhálózat korábbi elnöke, Maróth Miklós és Palkovics László volt miniszter által 2020-ban közösen bejelentett életpályamodell
kidolgozása és bevezetése. A bérek valós értékét pedig az elmúlt két év inflációs hatásai jelentősen, 30-40 százalékkal tovább csökkentették.

A közleményben azt írják, a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint ilyen mértékű egyöntetű dolgozói állásfoglalást a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezetői nem hagyhatnak figyelmen kívül. Szerintük a kutatóhálózat dolgozói eredményes munkát csak megfelelő anyagi megbecsülés mellett végezhetnek.

A BME-n kialakult helyzetről nemrég Szieberth Dénessel, a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék docensével, a dolgozók szakszervezetének frissen megválasztott elnökével interjúztunk.