Jámbor András parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Magyar Péter hangfelvétele ügyében

POLITIKA
március 26., 12:48

„A végrehajtási rendszer törvényességi átvilágítása és a Schadl-Völner-ügy kapcsán felmerült egyéb gyanús cselekmények kivizsgálása céljából felállítandó eseti bizottság létrehozásáról” címmel nyújtott be kedden határozati javaslatot Jámbor András, József- és Ferencváros országgyűlési képviselője. A javaslattal a képviselő parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Magyar Péter által megosztott hangfelvételben elhangzottak kivizsgálására. Emellett a vizsgálat részét kell képezzék a végrehajtói maffia perének korábban feltárt és kiszivárgott politikai vonatkozású információi is.

A 16 tagból álló bizottságnak – melyben 7 taggal képviselteti magát a Fidesz, a többi frakció pedig 1-1 taggal – a javaslat elfogadása esetén 2024. szeptember 15-ig kellene a megállapításaikat nyilvánosságra hozni.

Számos dolgot kivizsgáltatna az ügyben
photo_camera Számos dolgot kivizsgáltatna az ügyben Fotó: Bankó Gábor/444

Jámbor András a Magyar Péter által 2024. március 26-án nyilvánosságra hozott, a sajtóban megjelent hangfelvétel minden körülményre kiterjedő vizsgálatát kéri, különös tekintettel az alábbiakra:

  • milyen körülmények között készült a felvétel, és azon kik szerepelnek;
  • az ügyészségi dokumentumok Rogán Antal és/vagy munkatársai által történő – a hangfelvételen állított vagy sugallt – manipulálása, ennek körülményei és az elkövetők felelőssége;
  • az ügyészség és az Igazságügyi Minisztérium egyes vezetőinek, munkatársainak felelőssége a nyomozati anyagok állítólagosan Rogán Antal és/vagy munkatársai által megrendelt manipulálásában.

Emellett szeretné, ha a bizottság megvizsgálná a sajtóban a nyomozásokkal összefüggésben napvilágot látott információkat és kiszivárgott hangfelvételeket különös tekintettel az alábbiakra:

  • a Schadl György páncélszekrényében megtalált, majd megsemmisített képfelvételek;
  • a hangfelvételeken elhangzott „rendelet megrendelésének” körülményei;
  • a hangfelvételeken Schadl Györgyre, Völner Pál volt országgyűlési képviselőre és más politikusra történő terhelő vallomásokkal való fenyegetés körülményei és alapja;
  • a hangfelvételeken az „Ádám, Tóni és Barbara” keresztnéven említett személyek kilétének vizsgálata;
  • az egyetemi vizsgákkal kapcsolatos visszaélések;
  • Schadl György és Völner Pál a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnökségen (a Karmelita kolostorban) lezajlott találkozóinak kivizsgálása, különös tekintettel a 2021. november 3-i és 4-i megbeszélésekre;
  • a nyomozati anyagokból kiszivárgott vallomásokban szereplő, Rogán Antal miniszterre vonatkozó terhelő állítások kivizsgálása, miszerint Rogán Antal nyomást gyakorolt személyi döntésekben más miniszterre;
  • a dr. Schadl-Baranyai Helga önálló bírósági végrehajtói irodájához köthető és állítólagosan visszadátumozott árverési dokumentumok keletkezésének és a hozzá kapcsolódó ingatlan megszerzésének körülményei;
  • a Schadl György édesanyjának tulajdonában álló gazdasági társaságok állami felszámolói pályázaton való indulásának körülményei, különös tekintettel arra, hogy az egyik céget a pályázati határidő napján jegyezték be.

Ezeken túlmenően általánosságban szeretné, ha megvizsgálnák az elmúlt öt évben történt végrehajtási eljárások jogszerűségét, felmérnék milyen jogszabály-módosításokra lenne szükség a végrehajtói szervezet bizonytalan, szakszerűtlen működésének visszaszorítása érdekében.

A Magyar Péter által közzétett hangfelvételre reagált már Varga Judit, Gulyás Gergely, a kegyelmi ügyet kirobbantó ügyvéd és Hadházy Ákos is.