Egyetlen hónapig tartott Matolcsyék bátorsága

gazdaság
március 26., 13:03

A jegybank monetáris tanácsa kedden úgy döntött, hogy az alapkamat szerdától 8,25 százalékra lesz. Ez egy 0,75 százalékos, a februárinál kisebb mértékű kamatcsökkentést jelent, és azt, hogy az MNB gyorsabb kamatcsökkentési politikája mindössze egyetlen hónapot ért meg.

link Forrás

Az elemzők előzetesen megosztottak voltak, hogy a februári, a korábbi 0,75 százalékpontosnál nagyobb mértékű kamatcsökkentés egyszeri alkalom volt-e, vagy az MNB, látva azt, hogy az infláció továbbra is a céltartományban van, folytatja a bátrabb kamatvágást. Az MNB kamatdöntő testülete végül az óvatos kamatvágást választotta, talán a maginfláció magas szintje miatt.

Az alapkamat ezzel együtt is legutóbb 2022 júniusának végén volt olyan alacsonyan, mint a mostani döntés után.

A forint árfolyama napközben erősödött, az euróár a reggeli 397,5 forintos szintről 395 forint közelébe is csökkent, aztán 395,5 forint közelében volt a kamatdöntés bejelentése előtt. A döntést követő első percekben csak filléreket változott az árfolyam.

Az MNB tavaly októberben kezdte a kamatcsökkentést az akkor 13 százalékos szintről. Az első négy alkalommal 0,75-0,75 százalékponttal, majd a múlt hónapban 1 százalékponttal mérsékelte a kamatszintet, hogy most visszatérjen a 0,75 százalékponthoz.