Ügyészség: Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget

belföld
március 26., 15:02

Közleményt adott ki a Fővárosi Nyomozó Főügyészség azzal kapcsolatban, hogy ma tanúként hallgatták meg Magyar Pétert, ebben többek közt egyetértettek a felvételen elhangzó állítással, miszerint „Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget”.

Magyar Péter ma reggel tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel és egykori feleségével beszélget, és amelyen többek közt az alábbi párbeszéd hangzik el:

MP: Az ügyészség független?

VJ: Igen, mert Polt nem…

MP: De az egy, tehát az egy katonai szervezet.

VJ: Nem.

MP: Olyan, mint a rendőrség.

VJ: Nem. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek.

MP: Tehát valaki lehallgatott valamit, és utána már nem tudták kiszedni az iratokból.

VJ: Igen, igen. Meg elindult és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek az ízék, a bizonyítékok. Akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba. Nem hagyta abba.

A párbeszéd ezen részével kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Központi Nyomozó Főügyészségnek, többek közt arra voltunk kíváncsiak, mi történhetett az ügyészségen, ami „azt mutatja”, hogy Polt Péter „nem ura a helyzetnek”? Az ügyészség nekünk is a közleményt küldte vissza válaszul, ebben többek közt az áll:

„Helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül.”

Közölték azt is: az ügyészség a felvételen és Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott összes állítást „elemzi, értékeli és további bizonyítási cselekményeket végez.”

Varga Judit és Magyar Péter beszélgetésében egyébként a következők is elhangzottak:

VJ: … mert náluk is van egy példány ezekből.

MP: És ti nem láttátok, a sajtó meg már látta.

VJ: Hát sőt, már valószínűleg odaadták, és elvileg azt ők anno átnézték.

MP: Mármint a Rogánék.

VJ: Igen, semmi rossz nincsen, de …

MP: De erre mondta a Martinovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat.

VJ: Persze, magukat kihúzatták… a Martinovics Detti.

MP: Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?

VJ: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.

Arról, hogy milyen furcsaságok vannak a nyomozati anyagban, itt írtunk korábban.

A nyilvánosságra hozott párbeszéd erre vonatkozó részével kapcsolatban az ügyészség azt írja:

Ismételten szükséges rámutatni arra, hogy ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is. Valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat, és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van, ráadásul ezek az adatok nem csak egy helyen vannak tárolva, hanem megjelennek más szervek adattárában is, beleértve a nyomozási bírókat vagy a titkos műveleteket végző szerveket. Minden, az ún. Völner-Schadl ügyben keletkezett dokumentum sorsa ismert, az adatokból feltárható valamennyi cselekmény vizsgálata a vonatkozó törvényeknek megfelelően megtörtént, vagy folyamatban van.

Minderről részletesebb tájékoztatást március 28-ára ígérnek.

A Magyar Péter által nyilvánosságra hozott felvétel teljes szövegét itt lehet olvasni, az ügy hátteréről itt írtunk bővebben.