A brazil külügyminisztérium belügynek nevezte a magyar nagykövet berendelését Bolsonaro ügyében

külföld
március 27., 09:26

A brazil külügyminisztérium megerősítette, hogy valóban berendelték a brazíliai magyar nagykövetet, Halmai Miklóst amiatt, hogy Jair Bolsonaro bukott elnök két napot töltött februárban a nagykövetségen, miután a legfelsőbb bíróság elrendelte útlevelének bevonását, tudta meg a 24.hu.

A lap arról is kérdezte a külügyet, hogy miről volt szó a Halmai Miklóssal való találkozón, amire azt írták:

A Jair Bolsonaro volt elnököt érintő nyomozással kapcsolatban a brazil külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy ez Brazília belügye. A nyomozást a brazil rendőrség és igazságszolgáltatás folytatja le a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus elveit és a megfelelő jogi procedúrát teljes mértékben tiszteletben tartva.

A volt brazil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen Brazíliában, miután februárban a brazil szövetségi rendőrség elkobozta Jair Bolsonaro útlevelét, és letartóztatta két korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek. Bolsonaroról a New York Times szerezte meg és tette közzé a biztonsági felvételeket. A lap szerint mindez azt sugallja, hogy Bolsonaro egy „szélsőjobboldali vezetőtársával”, Orbán Viktor miniszterelnökkel ápolt barátságára építve igyekszik kijátszani a brazil igazságszolgáltatást, mivel otthon büntetőeljárások folynak ellene. A cikk megjelenése után a brazil külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet.