Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint végzetes lehet az oroszok számára, ha tényleg megtámadják Harkivot

háború
március 29., 11:42

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők másfél hónapja kinevezett főparancsnoka kommentálta azt a hetek óta napirenden lévő hírt, miszerint az orosz csapatok egy Harkiv városa elleni offenzívát készíthetnek elő.

Szirszkij azt mondta, nem hagyhatnak figyelmen kívül semmilyen támadó műveletre vonatkozó információt sem, ezért minden intézkedést megtesznek, hogy megfelelően reagáljanak erre, ha bekövetkezne. Komplex munkákat végeznek, megerősítik állásaikat, átfogó akadályrendszert építenek ki.

Olekszandr Szirszkij
photo_camera Olekszandr Szirszkij Fotó: HANDOUT/AFP

Szirszkij ezzel együtt utalt 2022 őszére is, amikor az ukránok felszabadították a harkivi régió megszállt részét. Ezt a hadműveletet akkor ő maga irányította.

„Már van tapasztalatunk a Harkiv környéki harci műveletekben. Amikor felszabadítottuk a régió jelentős részét, az orosz front több helyen összeomlott” – mondta.

Szirszkij szerint összességében végzetes lehet az orosz hadsereg számára, ha offenzívát indít Ukrajna második legnépesebb városa ellen.

Egyáltalán nem zárható ki, hogy az offenzíva valóban előkészítés alatt áll, az orosz politikai vezetés többször felvetette nyilvánosan is, hogy létre kellene hozni egy pufferzónát annak érdekében, hogy az ukránok kevésbé tudják támadni a határhoz közeli Belgorod városát.

(via Meduza)