Donald Tusk: Háború előtti korszakba lépett Európa

külföld
március 30., 06:29

A lengyel miniszterelnök szerint Európa egy „háború előtti” korszakba lépett, és arra figyelmeztetett, hogy a kontinens erre nincs felkészülve, ezért sürgette az európai országokat, hogy növeljék a védelmi beruházásokat. Donald Tusk azután beszélt minderről, hogy egy Ukrajnába tartó orosz rakéta megsértette az országa légterét. Több európai újságnak is adott interjút, amelyben így fogalmazott: „Nem akarok senkit sem megijeszteni, de a háború már nem a múltban létező fogalom. Ez a valóság, és több mint két évvel ezelőtt kezdődött.”

Donald Tusk március 28-án.
photo_camera Donald Tusk március 28-án. Fotó: WOJCIECH GRZEDZINSKI/Anadolu via AFP

Március 24-én egy Lviv környékére kilőtt egyik orosz rakéta megsértette a lengyel légteret, ezért készültségbe helyezték a légvédelmet és felszálltak a lengyel és szövetséges repülőgépek is. Ukrán tisztviselők szerint aznap a nagyszabású orosz rakéta- és dróntámadások az ukrán energetikai infrastruktúrát célozták.

Tusk az esetből azt a következtetést vonta le, hogy még inkább presszionálja a nyugati vezetőket Ukrajna támogatására. „Valódi szolidaritás Ukrajnával? Kevesebb szó, több lőszer” – írta a közösségi médiában a hónap elején. Egy másik bejegyzésében Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének címezve pedig azt írta: „Hány érvre van még szüksége ahhoz, hogy döntést hozzon?”

link Forrás

Szerinte a következő két év mindent eldönt, mert „a második világháború vége óta a legkritikusabb időszakot éljük”. Ami a legaggasztóbb, hogy „szó szerint bármilyen forgatókönyv lehetséges” - mondta. „Tudom, hogy ez lesújtóan hangzik, különösen a fiatalabb generáció tagjai számára, de mentálisan hozzá kell szoknunk egy új korszak eljöveteléhez. A háború előtti korszakéra” - jelentette ki.

Ennek alátámasztását látja abban is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök minden bizonyíték nélkül Kijevet tette felelőssé a moszkvai színházban elkövetett terrortámadásért, és „nyilvánvalóan szükségét érzi, hogy igazolja az ukrajnai polgári célpontok elleni egyre erőszakosabb támadásokat”.

(Guardian)