Egy fenyegető fotó miatt rendeltek el fokozott terrorkészültséget a Bayern München–Dortmundon

sport
március 30., 16:55

A müncheni rendőrség fokozott rendőri jelenléttel készül a szombaton fél 7-kor kezdődő Bayern München–Borussia Dortmund futballmérkőzésre, miután egy közösségi médiában keringő, terrortámadás előkészületére utaló képről kaptak információt, számolt be róla a Deutsche Welle.

A képen müncheni szurkolók vannak, akikre egy célkereszt irányul. A képet a feltételezések szerint a moszkvai terrortámadást kitervelő ISIS-K terrorcsoport adta ki.

A rendőrség konkrét bizonyítékok híján nem tesz komoly, a mérkőzés lebonyolítását érintő lépéseket, de a rendőri jelenlétet fokozzák a stadion körül.

photo_camera Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

A mérkőzés kiemelt fontosságú, nemcsak Németországban, hanem az egész világon figyelemmel követik a Der Klassikernek nevezett rangadót.

Az ISIS-K az Iszlám Állam közép-ázsiai csoportja, a K a történelmi Horaszán régióra (a mai Afganisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Irán egyes részei) utaló rövidítés. A terrorszervezet célja Horaszán néven egy önálló, iszlám törvényeken alapuló államot létrehozni. A régió amúgy öt ország egyes részeit foglalja magában. A terrorcsoport a 143 ember meggyilkolásával járó március 22-i moszkvai terrortámadást vállalta magára. A csoportnak nemrég több feltételezett követőjét is őrizetbe vették Tádzsikisztánban.

Az Iszlám Állam fokozódó veszélye miatt Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettséget.