Tádzsikisztánban őrizetbe vettek kilenc embert a krasznogorszki terrortámadás miatt

Terrorizmus
március 29., 16:03

Tádzsikisztánban a héten őrizetbe vettek kilenc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban múlt pénteken elkövetett tömeges lövöldözéshez és az elkövetőként bejelentkezett militáns iszlamista csoporthoz – írja a Reuters tádzsik biztonsági forrásokra hivatkozva.

A tádzsikisztáni állambiztonsági bizottság hétfőn kilenc embert vett őrizetbe Vahdat városában, a gyanúsítottak már a fővárosban, Dusanbéban vannak – közölte a forrás további részletek ismertetése nélkül.

A Moszkva melletti koncertterem elleni támadásban 143 ember halt meg. A vérengzés elkövetésével négy tádzsik állampolgárt vádolnak, őket – négy további gyanúsítottal együtt – a moszkvai hatóságok már előzetes letartóztatásba helyezték.

Egy elfogott gyanúsított 2024. március 24-én.
photo_camera Egy elfogott gyanúsított 2024. március 24-én. Fotó: Orosz Nyomozó Bizottság/AFP

A héten a tádzsik biztonsági szolgálat a fővárosba szállította az Oroszországban elfogott gyanúsítottak családtagjait, hogy orosz nyomozók kikérdezhessék őket.

Az Afganisztánnal határos, túlnyomórészt muzulmán vallású, 10 milliós ország nagymértékben függ az Oroszországban dolgozó vendégmunkások pénzátutalásaitól. Saját gazdaságát az 1990-es években polgárháború pusztította el.

A koncertterem elleni támadás elkövetésének felelősségét az Iszlám Állam vállalta. Amerikai tisztviselőknek olyan értesüléseik vannak, amik szerint a merényletet a hálózat afganisztáni ága, az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) hajtotta végre.

Az orosz nyomozók csütörtökön bejelentették, hogy egyértelmű bizonyítékot találtak a moszkvai merénylők és ukrán nacionalisták között, amit az USA azonnal alaptalan propagandaként utasított el. Kijev határozottan cáfolta, hogy köze lenne a koncertterem elleni támadáshoz. (MTI)