Az amerikai kormány szerint nonszensz, hogy Ukrajnának köze lenne a moszkvai terrortámadáshoz

külföld
március 28., 20:40

Az amerikai kormány többször is figyelmeztette az orosz vezetést, hogy szélsőségesek terrortámadást terveznek Moszkvában. Erről beszélt John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő, aki nonszensznek és propagandának nevezte az oroszok feltételezést, miszerint Ukrajnának köze lenne a merénylethez.

Kirby nem sokkal azután tartott sajtótájékoztatót, hogy az orosz Nyomozó Bizottság bejelentette, a merényletet végrehajtó terroristák kapcsolatban álltak az ukrán nacionalistákkal. A hatóság szerint a fegyveresek pénzt és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a támadás előkészítésére.

John Kirby
photo_camera John Kirby Fotó: Drew Angerer/Getty Images via AFP

A Moszkva szélén, Krasznogorszkban lévő koncertteremben múlt pénteken történt terrortámadás. A merénylet után 11 személyt őrizetbe vettek, közülük négyen közvetlenül is érintettek voltak a támadásban. Később kiderült, hogy mindannyian külföldiek.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, az orosz vezetés azonban az ukránokat gyanúsította. Putyin hétfői beszédében elismerte, hogy az Iszlám Állam harcosai követték el a 143 halálos áldozattal járó moszkvai terrortámadást. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a támadás a kijevi rezsim oroszellenes akciójának része volt.

A négy tádzsik férfi ellen vádat emeltek, életfogytig tartó szabadságvesztést kaphatnak. A bíróságon készült fotók alapján mindannyiukat összeverték és megkínozták a tárgyalás előtt.

(via The Guardian)