Milák Kristóf egy év kihagyás után pár nap múlva rajthoz áll egy versenyen

sport
március 30., 11:32

Milák Kristóf is rajthoz áll az április 9-én kezdődő úszó országos bajnokságon – értesült a Nemzeti Sport. Az olimpiai bajnok úszó legutóbb tavaly áprilisban, a Kaposváron megrendezett ob-n versenyzett, akkor 200 méteres pillangóban aranyérmet szerzett. Ebben a számban övé a világcsúcs.

Az elmúlt egy évben nagy médiafigyelem kísérte a vívódását annak kapcsán, hogy akar-e még versenyezni. A szövetségi kapitány tavaly decemberben már arra ragadtatta magát, hogy ezt mondja: „Milák tartozik magának és Magyarországnak annyival, hogy lejár edzeni. Pénzt kap érte, ne beszéljünk mellé!”

Milák Kristóf, miután a 2022-es, budapesti rendezésű világbajnokságon megnyerte a 100 méteres pillangóúszást
photo_camera Milák Kristóf, miután a 2022-es, budapesti rendezésű világbajnokságon megnyerte a 100 méteres pillangóúszást Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Hogy Milák biztosan visszatér, a múlt héten vált világossá. Az úszó részt vett ugyanis a magyar úszók Tenerifén tartott edzőtáborában. Akkor az edzője, Virth Balázs azt mondta, „Kristóf csendben, nyugodtan szeretne edzeni, és én ezt a kívánságát tiszteletben tartom.”

Az utóbbi hónapokban folyamatosan téma volt az olimpiai bajnok, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok úszó fizikai és lelki állapota, miután június közepén bejelentette, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon, majd lemondta a budapesti világkupát is. A párizsi olimpiára nem kezdte meg időben a felkészülést, az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint a sportoló katasztrófális állapotban lehet, hiszen nem végzett érdemi munkát hónapok óta.

Milákról január közepén nyilatkozott Sós Csaba, a kapitány akkor arról panaszkodott, hogy képtelenség kommunikálni a úszóval, senki sem tudja felvenni vele a kapcsolatot. A sportoló február végén egy szponzori közleményben jelentette be, hogy újra kezdte az edzéseket.

„Az előző időszak hosszabb pihenőjére testileg és mentálisan egyaránt szükségem volt... Remélem, hogy újra motiválni tudom majd az embereket, egyúttal pedig sikerül tudatosítanom bennük azt is, hogy a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés, hanem a siker egyik része lehet” – közölte akkor Milák.