Nagyon mély hullámvölgybe került Milák Kristóf, ezért kihagyja az úszó világbajnokságot

sport
2023 június 21., 14:59

„Nem indulok a júliusi fukuokai világbajnokságon – bármennyire is szeretném folytatni a 2016-ban kezdődött győzelmi sorozatomat, jelenleg sem fizikálisan, sem mentálisan nem vagyok azon a szinten, hogy ott legyek a világ legjobbjai között” - írja közleményében Milák Kristóf, a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb sztárja.

Milák a 200 méteres pillangó világbajnoki címvédője, 2019-ben és 2022-ben is megnyerte ezt a távot, 100 méter pillangón is aranyérmes lett tavaly. 200 méter pillangón nyert olimpiát, és ezen a távon tartja a világcsúcsot is.

link Forrás

A 23 éves sportoló a közleményében úgy fogalmaz, hogy „a kielégítő választ magam is keresem, miért alakult így – annyira viszont ismerem magam, hogy pontosan érzékeljem: meg sem tudtam közelíteni teljesítőképességem száz százalékát, ami a csúcsteljesítményhez elengedhetetlen, én pedig nem szeretem beérni kevesebbel.

Ez most egy nagyon mély hullámvölgy, viszont szeretném hangsúlyozni, hogy mindez nem párosul semmiféle kétségbeeséssel. Elfogadtam, és őszintén remélem, mindenki más is el tudja fogadni, hogy egy sportoló pályafutásában adódhat egy ilyen periódus, amikor hátra kell lépnie, újra fel kell töltődnie, hogy aztán ismét készen álljon a legnagyobb kihívásokra.”

Milák nyáron pihenni akar, szeptembertől folytatná az úszást.

„Miközben továbbra is kész vagyok eleget tenni az élsportolók adminisztratív és egyéb kötelezettségeinek, most egy új feladat vár: a nyarat átgondolt, minőségi pihenéssel tölteni annak érdekében, hogy szeptembertől energikusabban, tudatosabban, még jobb hozzáállással végezhessem az edzéseket, vegyek részt a versenyeken, hogy ismét elérjem azt a szintet, amit mindenki megszokhatott tőlem.A mögöttem álló stáb tagjai, edzőim, Virth Balázs és Zala György, a MÚSZ és a Honvéd vezetői igyekeztek minden segítséget megadni, hogy a lehető leggyorsabban kikeveredjek ebből a helyzetből, és készen álljak a világbajnokságra – hálás vagyok nekik az erőfeszítésekért, és iszonyúan sajnálom, hogy ezen a nyáron nem leszek ott a medencében. Köszönöm az úszóközösség, a Honvéd-család, a támogatók és a szurkolók megértését és támogatását”.

„Ne féltsetek: hamarosan visszatérek!” - zárul a közleménye.

Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya június elején jelezte egy interjúban, hogy Milák felkészülése nem sikerült jól. Azt mondta, hogy „Milák az év eleji edzőtáborokban még extra módon dolgozott, csodájára jártak a külföldiek még a szárazföldi edzéseinek is, és nagyszerűen szerepelt az országos bajnokságon. Az azt követő időszaka nem sikerült jól, erről nem akarok most bővebben beszélni.” Visszalépésről ekkor még nem volt szó, csak arról, hogy Milák nem fogja halmozni a számokat, 100 és 200 méter pillangón és a férfi gyorsváltóban tervezték az indulását.

Sós azt is mondta, hogy a tavalyi, budapesti világbajnokság előtt is voltak hasonló kételyek Milákkal kapcsolatban, akkor az edzője, Virth Balázs még azon gondolkodott, hogy tanítványa egyáltalán induljon-e hazai közönség előtt, aztán mégis világcsúccsal győzött.

"Őszintén mondom, voltak olyan időszakok, amikor nem volt megfelelő a felkészülése, de ebből nem lehet semmit sem levonni, olyan állapotban viszont bizonyosan nincs, hogy további számokat most felvegyen" – közölte pár hete az úszóválogatott szakvezetője.

A világbajnoki szereplést lemondó Milák Kristóf edzője, Virth Balázs az MTI-nek azt mondta, hogy szerinte most többet ér az, ha az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó lelkileg feltöltődik.

"Áprilisban az országos bajnokságon szenzációs, 1:52 perces időt úszott 200 méter pillangón, nagyon jó önbizalom-növelő verseny volt, ami után kapott néhány nap pihenőt, ezt követően viszont azt mondta, mentálisan kissé elfáradt" - nyilatkozta az edző. Hozzátette, amióta a 23 éves klasszis 2017-ben berobbant a felnőtt mezőnybe, folyamatosan hoznia kellett és hozta is az eredményeket, ami óriási nyomással jár.

Virth megjegyezte, a tokiói olimpiát követően jól sikerült az edzőváltás - ekkor váltotta Selmeci Attilát -, ugyanis tavaly "parádés évet" zártak, hiszen a hazai rendezésű világbajnokságon és a római Európa-bajnokságon is kiválóan szerepelt Milák, utóbbi viadalon azonban rengeteg számot vállalva elment a teljesítőképessége határáig.

"Ő nemcsak úszó, hanem ember is. Amikor érzékeltem, hogy ez lehet a vége, akkor jeleztem neki, bárhogyan is dönt, én támogatom, és amikor készen áll, én ott leszek. Most azt gondolom, többet érünk azzal, hogy lelkileg feltöltődik és szeptemberben megcélozzuk a következő évet" - fogalmazott Virth Balázs.