Trump megválasztása veszélybe sodorhatja a globális klímacélokat

klímaváltozás
március 31., 13:13

Donald Trump megválasztása az Egyesült Államok zöldpolitikájának visszafejlődéséhez, és végső soron a globális klímacélok veszélybe kerüléséhez vezethet, mondja az ENSZ egykori klímaügyi főképviselője, Patricia Espinosa.

„Aggódom [Trump lehetséges megválasztása miatt], mert ha az Egyesült Államok klímapolitikájában visszafejlődést látnánk, annak világszinten nagyon erős következményei lennének”, mondta Espinosa, aki 2016 és 2022 között volt a világszervezet klímavédelmi alszervezetének elnöke.

Bár Trump kampányában klímaügyek egyelőre nem kerültek szóba, a körével folytatott beszélgetések aggasztó képet mutatnak Espinosa szerint. Előző kormányzása során Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből – aminek célja a fosszilis energiahordozók kivezetése, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a globális felmelegedés legfeljebb két Celsius-fok, de lehetőség szerint másfél fok alatt tartása – hogy megszabaduljon annak szabályozási tehertől.

Ezt az eljárást azonban nem sikerült befejeznie, az ugyanis évekig tart, Trumpot pedig időközben Joe Biden váltotta. A világon egyébként mindössze két ország van, ami eddig nem csatlakozott a párizsi egyezményhez: Szíria és Nicaragua.

2019-ben Trump felállított egy bizottságot, hogy bebizonyítsa: a klímaváltozás nem is olyan veszélyes.

(Guardian)