Orosz akusztikus fegyverek állhatnak az amerikai diplomaták rejtélyes fejfájása mögött egy nemzetközi oknyomozás szerint

külföld
április 01., 10:56

Orosz akusztikus fegyverek okozhatják a világszerte állomásozó amerikai diplomaták tömeges panaszait, állítja az Insider, a Spiegel és a CBS közös anyagában. Moszkva tagadta a vádakat, és amerikai tisztviselők sem valószínűsítik, hogy külföldi hatalom állhat a tünetek mögött. A rendhagyó tünetekről tett jelentés azonban semmilyen magyarázatot nem adott, ahogy a tavalyi agykárosulást kizáró vizsgálatok sem.

A CIA ugyanakkor az elmúlt években többször is jelezte, hogy környezeti hatások, stressz vagy korábban diagnosztizálatlan egészségi problémák okozhatták a fejfájással, látásproblémákkal, szédüléssel járó betegséget.

photo_camera A kép csupán illusztráció. FBI-ügynök áll őrt Oleg Deripaszka orosz oligarcha otthona előtt Washingtonban, 2021. október 19-én. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A Havanna-szindrómaként is emlegetett tünetegyüttes főbb ismérvei a szédülés, a fejfájás, a koncentrációs nehézségek és az intenzív, fájdalmas hang a fülben. Ez eddig elég hétköznapi, viszont sok esetben semmiféle magyarázatot nem sikerült találni a tünetekre, amelyek sokszor olyan intenzívek lehetnek, hogy maradandó károsodást okoznak az elszenvedőknél. Az eddig több mint ezer bejelentésből több tucatnyit megmagyarázhatatlannak tartanak. A betegség nevét Kuba fővárosáról kapta, ahol 2016-ban az első hivatalos esetet regisztrálták. Akkor a Fehér Ház, a CIA és az FBI munkatársai szédülésre panaszkodtak, nehezen koncentráltak és fülsértő hangokra panaszkodtak.

Az már az amerikai hírszerzés korábbi jelentéseiben is felmerült, hogy valamilyen rejtett eszköz okozhatja a tüneteket. Az oknyomozó újságírók azt állítják, hogy az orosz katonai hírszerzés egyik egysége vehette célba az amerikai diplomatákat. Az orosz ügyekkel foglalkozó Insider szerint az egység tisztjei jutalmat kaptak nem halálos akusztikus fegyverek kifejlesztésével kapcsolatos munkájukért, valamint az egység ügynökei gyakran tartózkodtak egy helyen a kárvallott amerikaiakkal.